tisdag 20 augusti 2013

Clos Beautus Ille, Cotes du Rhone

Vi fick ett mail från Bristlys om ett vin från Cotes du Rhone. Producenten gör några Ch9dP-viner som vi högaktar, så det föll sig naturligt att lägga en beställning för att stilla vår nyfikenhet.

20012 Clos Beatus Ille, Cotes du Rhone
Producent är Domaine Saint Préfert med ägarinnan Isabelle Ferrando i spetsen för verksamheten. Du som vill veta mer om henne hittar detta på Bristlys hemsida. Hon slog för ett par år sedan till på några hektar Cotes-du-Rhone-mark precis utanför Chateauneuf-du-Pape. Och därifrån kommer det röda vinet Clos Beatus Illé, Cotes-du-Rhone. 
Vinet är gjort på druvorna Grenache 85% och Cinsault 15%. Druvorna kommer från vinstockar som lär ha en ålder på 40+.

Doften vill till en början inte riktigt komma loss. Efterhand kan vi trots allt notera en mörk fruktkompott av körsbär, plommon och björnbär. Lite dofter av viol och kryddor dyker så småningom upp. Lite tillknäppt om man så vill, men det finns något som säger oss att här finns så mycket mer. Det är bara tid som behövs.


Smaken är också lite tillknäppt. Det finns dock en ungdomlig fruktighet av körsbär och björnbär. Lite vildhallon, lite blåa plommon och en rejäl omgång av örter och kryddor tar sig så sakteliga fram. Gott om tanniner som inte är särdeles bråkiga, men fortfarande med lite kanter och därför gör ett behagligt bett i gommen. En pigg syra som skänker vinet friskhet och andas ungdomlighet. Eftersmaken är medellång med steniga mineraler, lakrits, mer mörk frukt  och örter.
Vi tycker oss känna att detta är ett vin av den lovande sorten, som behöver något år till på sig för att nå sin fulla potential. Visst är det gott idag, men det finns så mycket som ligger under ytan och inte lyckas ta sig fram idag. Våra förväntningar på det här vinet är rejält stora och vi tror att redan inom något år kommer dessa att infrias.
Betyg idag 4-

Vi förväntar oss att redan nästa år gradera upp vinet till 4, för att kanske ytterligare något år senare få sätta ett plustecken efter fyran.
129 kr kostar detta i SB:s beställningssortiment, vilket vi bara kan konstatera är ett överkomligt pris för att få en inblick i vad denne vinkonstnär kan åstadkomma.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar