måndag 12 augusti 2013

Vilmart & Cie, Grand Cellier

I slutet av förra veckan hade vi besök av vår goda vän M från Stockholm. Det blev ett besök på Gunnebo Slott utanför Mölndal och föreställningen "Charmören från Långedrag". Visst är det  lite buskis kanske t o m mycket, men vi fick dra rejält på smilbanden vid ett flertal tillfällen. Vi kan bara sammanfatta det hela som mycket lyckat.
När vi kom hem på kvällen korkade vi upp detta, som vi lagt på kylning.

Grand Cellier, Vilmart & Cie 
Vilmart&Cie grundades 1890 i Rilly-la-Montagne någon mil söder om Reims. Årsproduktionen ligger på runt 110 000 flaskor fördelade på åtta olika typer. Odlingarna ske efter biodynamiska principer utan att vara certifierade.

Den här champagnen är gjord på 70% chardonnay och 30% pinot noir. Grand Cellier är alltid en blandning av tre årgångar. Just den här är det årgångarna 2007-2008-2009 som fått bidra. Druvorna kommer från vinstockar som är mer än 30 år gamla. Vinet har legat på stora ekfat under tio månader

Färgen är blekgul med lite gyllengula stråk ut mot kanten. Det finns även en liten touch av den där skira vårgrönskan. Små trevliga bubblor rör sig konstant från botten av glaset upp mot ytan.

Det doftar av vita blommor i en chablis liknande stil med inslag av kaprifol. Då vinet fått en tid i glaset och tempen stigit några grader träder dofter fram av citrus, mineraler, snäckskal och kryddor. Mycket trevligt.

Smaken är lite återhållsam direkt efter att vi tagit ut champagnen ur kylen. Vi noterar lite citrus och mineraler. Det räcker med att champagnen har fått några minuter i glaset så börjar det hända saker. Citrusen går åt limehållet. De friska gula äpplena och de behagfulla kryddorna tar alltmer plats. Fortfarande är det ungt, friskt och torrt, men inte knastertorrt. Fin mousse med en smått krämig touch. Eftersmaken är medellång och lämnar en lätt liten bitterhet (blodgrape), som bara sätter fart på våra salivavsöndrande smaklökar. Lite tropisk frukt och sköna mineraler finns det också i avslutningen. Oj vad den här flaskan tog slut fort. Ett betyg så gott som något.
En perfekt champagne som aperitif, men visst kan den kombineras med lite lätta skaldjursrätter.

Betyg 4+


Vår flaska köpte vi genom Franska Vinlistan för 1 794 kr för en sexpack. Vi köper igen så snart möjlighet ges. Detta är ju en av de mer enkla av Vilmarts champagner och visst blir man sugen på att testa de mer exklusiva. I Systembolagets sortiment verkar deras instegschampagne finnas och då endast i s k champagneprovarlådor. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar