torsdag 1 augusti 2013

Ruché di Castagnole Monferrato

Vi drack vår första Ruché i maj. Den gav mersmak och Patrik på Italienska Viner tipsade oss om:
"Cascina 'Tavijns version, ett måste för den ruché-nyfikne. Finns hos Cibi e Vini".
Du kan läsa om hans besök hos producenten här och om en provning av vinet här.
I maj när jag var i Köpenhamn så gick det ju bara inte att komma hem utan deras Ruché. Häromkvällen var det så dags för oss att dra korken ur den här godsaken.

Ruché di Castagnole Monferrato, Cascina 'Tavijn
Du som vill veta mer om producenten rekommenderas att läsa länkarna ovan. 
Druvan Ruché odlas  i Piemonte, där det finns en liten produktion av totalt cirka 40 hektar kring Monferrato och sex andra byar.
Färgen har en blålila ton.
Doften tar omedelbart ett livtag på oss och omfamnar oss med söta, fullmogna hallon. Vi minns den här omedelbara hallondoften från i våras, då kändes den nästan lite syntetisk. Kvällens vin har en mer äkthetskänsla över sig. Blomdoften är påtaglig och får oss att tänka på jasmin, violer och lite vildrosor. Lite mineraler med järnfilspån från metallslöjden finns där någonstans i bakgrunden.

Smaken visar direkt upp de röda bären: hallon, smultron och en syrlighet av övermogna röda vinbär. Efterhand smyger det sig in lite mörka bär. Riktigt mogna björnbär. En del mineraler av järnaktig natur med inslag av blod tycker vi oss också notera. Syran är vital och ger vinet en friskhet. Det är väl här vi tänker röda vinbär. Den blommiga doften har lämnat lite avtryck i smaken
Gott om tanniner. Visst biter dom till hyggligt i gommen, men på det där behagliga sättet som gör att även hustrun uppskattar tanninerna. Eftersmaken är lång och minsann finns det inte en liten sötaktig ton, som vi tycker drar iväg mot torkad frukt (fikon).

Vi gillar verkligen det här lite speciella vinet och skänker en tackssamhetens tanke till Patrik (ItalienskaViner-bloggen) som fick oss att köpa. Vi betalade 115 DKK hos Cibi e Vini.
115 DKK gör att vi fyndstämplar. Att vi fyller på vårt lager vid nästa Köpenhamnsbesök är närmast en självklarhet.

Betyg 4

2 kommentarer:

  1. Verkligen roligt att Cascina 'Tavijns grejer går hem hos er också! Det här är sannerligen inte för alla.
    Då är det väl bara barberan kvar? ;) Fick just reda på att 2011 inte godkänts som DOC eller DOCG Barbera d'Asti så ni får leta efter ett vin som heter "Bandita - Barbera in cerca di Denominazione" nästa gång ni är hos Fabio. Ljuvlig humor från en ljuvlig producent!

    /Patrik

    SvaraRadera
  2. Hustrun ska till Kph i nästa vecka. Jag skriver en lista på grejer som MÅSTE köpas. Mera Grignolino, Ruché, Barbera och så ...........

    SvaraRadera