lördag 24 augusti 2013

Le Volte

Det är nästan exakt två år sedan vi drack det här vinet senast. Vad vi tyckte då kan du läsa här. Då, för två år sedan, dracks det även av David på bloggen Svenssonsmakaren. Vi var väl inte övertygade om det här vinets storhet efter att ha druckit det i Rom. Vi prövade om hemma i lugn och ro. Vi blev lite mindre tveksamma, utan att för den skull imponeras. Hur är läget efter två år i källaren?
Vi har aldrig druckit Ornellaias prestigevin, men väl deras andravin "Le Serre Nuove", vilket vi storligen gillade.

2009 Le Volte
Producenten är Ornellaia. Vi har att göra med ett vin från Bolgheri i Toscana
Le Volte är deras tredjevin eller fjärde vin, lite beroende på hur man räknar.
Vinet är gjort på 51% sangiovese, 34% merlot och 15 % cabernet sauvignon.


I doften känner vi mörka körsbär, mörka plommon och lite svarta vinbär. Här finns också en del örter, aningens vanilj och lite trevlig kompostjord. Lite mer utsvävande än sist med all sin tydlighet.
I gommen är det smaken av mörk frukt, som dominerar tillsammans med en del örter. De svarta vinbären är mer tydliga idag än vad de var för två år sedan. Allt omgärdat av jordiga toner. Syran är hyggligt frisk. Tanninerna fortfarande gott levandes, om än runda, mjuka och lena. Eftersmaken är medellång och här kommer det lite fat med kaffe, kakao, muscovadosocker och vanilj som främsta attribut. Lite krossade körsbärskärnor på slutet avrundar det hela.
Inget stort vin och kanske lite insmickrande, men samtidigt tycker vi det är riktigt gott. Flaskan gick åt i ett nafs. Perfekt till vår hemmagjorda pizza.
Vad har då hänt på de här två åren? Smakerna är mer utvecklade med klara mognadstoner. Lite mjukare och rundare, men ändå med kvardröjande tanniner som ger vinet skärpa.
Vår bedömning är att vinet är i ett gott drickfönster nu. Vi är lite tveksamma om det finns mer utveckling, men vinet kommer med all säkerhet att hålla ihop flera år till.

Vi höjer upp vinet ett snäpp nu.
Betyg 4-

Nu är det årgång 2011 som finns på Bolaget. Priset är fortfarande 159 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar