onsdag 21 december 2016

2007 Sondraia

Det har snart gått fyra år sedan hustrun och jag besökte Halltorps Gästgiveri och en Winemakers dinner med Marilisa Allegrini. Du kan läsa om den tillställningen här. I fredags hade jag plockat fram ett vin gjort på "Bordeaux-druvor", som vi vid det tillfället fick smaka årgång 2008 av.
Att Allegrini är en storspelare i Valpolicella är väl allom bekant, men 2001 började Allegrini en satsning i Toscana genom att köpa vingården Poggio al Tesoro. Dom fortsatte med att 2007 köpa vineriet San Polo i Montalcino.
Egendomen Poggio al Tesoro omfattar 70 ha och är belägen i regionen Bolgheri i den nordvästra delen av Toscana. Inte så långt från Pisa och endast två mil från Medelhavet. I grannskapet ligger storheter som Sassicaia och Ornellaia.
Satsningen i Toscana har blivit lite av Marilisa Allegrinis skötebarn. Det var brodern Walter som drog upp planerna och valde vingårdar, men avled redan 2003. Det har därefter blivit Marilisa som främst axlat hans visioner. Dom gör också ett vin, med namnet Dedicato a Walter, som till 100% är gjort på Cabernet Franc

Sondraia är ett vin gjort på druvorna Cabernet Sauvignon(65%), Merlot (25%) och Cabernet Franc (10%). Druvorna har tillsammans med skalen fått jäsa under 10 dagar på ståltankar. Vinet har fått ligga till sig runt 18 månader på ekfat från Allier, varav hälften varit nya.
Doften vi möts av är stor utan att vara övertydlig. Den mörka frukten noteras omedelbart och det är de svarta vinbären tillsammans med de blåa viktoriaplommonen som känns mest markant. Lite cederträ. Här finns en tydlig ton av vanilj, kakao och kolaremmar. De senare doftintrycken är på ett finstämt sätt underordnad frukten.

I munnen känns vinet hyfsat moget fast fortfarande med en alert syra och aktiva tanniner som biter lite försiktigt. De svarta vinbären och de blåa plommonen återkommer från doftintrycken, men nu i sällskap av lite blåbär och solmogna björnbär. Ett trevligt örtinslag som tillsammans med finmalda kryddor ger vinet en god karaktär.
Eftersmaken är något längre än medel. Här finns ett litet pepprigt avslut med lakrits, mörk choklad och aningens espressokaffe.
Helhetsintrycket är ett vin i en fin balans och med doft och smaker som harmoniserar väl med varandra.
Vi gillar det här vinet. En riktigt bra Bordeaux-blend.

Betyg 4

Vinet finns i beställningssortimentet för 289 kr. Nu är det årgång 2012 som gäller.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar