onsdag 28 december 2016

1991 Vintage Port, Barros. Julaftonens portvin.

I tidernas begynnelse d v s någon gång i slutet på 1970-talet, då Vintankar började prova vin, uppstod ett tycke för portvin. Plånboken var liten så det blev inte några köp för lagring. I takt med att ekonomin förbättrades på det sena 1980-talet började vi köpa några flaskor, som vi gömde undan. Hustruns intresse för portvin dog i mitten på 1990-talet, så det blev inga mer köp. Men en gång om året, varje jul, öppnar vi en flaska. Stilton, pepparkakor och portvin är ju en klassiker. Inte så många andra i familjen vurmar för portvin, så Vintankar får sin beskärda del med råge. Gott är det!!

Det är alltid lika spännande, ibland onödigt spännande, att dra korken ur en gammal portvinsflaska.Det har hänt att korken gått i småsmulor så att vi fått filtrera porten för att inte korksmulorna ska förstöra smaken.
Öppnandet i år gick särdeles bra. Ni ser vilken hel, fin och fräsch kork som satt i det här 25-åriga portvinet.


Producenten Barros grundades 1913 av Manuel de Almeida. Dom äger ett flertal vingårdslägen, där de mest kända är Quinta Dona Matilde och Quinta de S.Luiz. Geografiskt befinner vi oss nära Pinhao. Deras egendomar omfattar idag 125 ha, varav 90 är planterade med vinrankor. I huvudsak är det druvorna Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz och Tinta Cao som odlas, men en liten andel Tinta Barroca och Soucao odlas också.

Som synes ingen vit jul på Västkusten.
Barros är väl kanske mest känd för sin Colheita. På Systembolaget finns den från åren 1965, 1985 och 2003. Det finns ingen Vintage Port från Barros på SB, men väl en Very Old Tawny Edition 101.

Årgången 1991 anses som en hygglig årgång, även om skörden blev ganska liten. 
På Systembolagets hemsida finns en kort recension av olika årgångar. Om 1991 har dom skrivit så här:
Betyg: 4 
En mycket bra årgång, där de flesta producenter valde att göra vintage port. En regnig vinter följdes av en fin vår och en tidig sommar som var het och torr. I september föll lagom med regn.

Doften är stor och angenäm. Det finns en intensiv mörk frukt men också lite torkad frukt och kryddor. En tydlig ton av alkohol noteras, men inte den där stickiga varianten utan mer "körsbär i sprit". Lite läder och aningens våt jord kan vi också skönja.

Det här portvinet känns både friskt och lättsamt. Förvånansvärt mjukt och drickmoget. Alldeles underbart till grön- och blåmögelostarna.

I munnen är det både mörk frukt och röda bär som dyker upp. Blåa plommon, körsbär och lite hallon. Torkad frukt som går åt dadlar, fikon och katrinplommon, nästan inga russin. En fin ört- och kryddblandnig där kanel känns lite extra tydligt. Långt avslut med "söta körsbär i sprit", mörk choklad, slånbär och krossade körsbärskärnor.
Komplexitet och elegans parad med friskhet gör Barros 91:a till ett härligt portvin. Så mycket mer utveckling tror jag inte på, men å andra sidan kommer det nog att hålla sig på den här nivån ytterligare fem/sex år, kanske längre. Och detta räcker långt. Två flaskor kvar i källaren lovar gott de närmaste åren.
Betyg 4+

Jag köpte det här portvinet 1996 på Systembolaget för 159 kr. Känns idag som ett bra köp

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar