onsdag 14 december 2016

2012 Amarone La Fontanina

I december lanserades en amarone jag aldrig smakat. Klar man blir nyfiken, då den på sina håll fått ganska hyggliga omdömen. Att den är ekologisk, ja t o m vegan-certifierad, gör ju det hela inte mindre intressant.
La Fontanina är en egendom på ca 10 ha. Den är belägen i Grezzana i dalen Valpantena. Vi befinner oss då utanför själva Classico-området ungefär en mil nordost Verona. Ägare är familjen Salvagno, som har ett förflutet som producent av olivolja. Idag drivs verksamheten av Daniele Salvagno, sommelier-utbildad vid jordbruksuniversitetet. Det var också han som såg till att man ställde om verksamheten till ett ekologiskt jordbruk. Dom är certifierade som en organisk-biologisk odling, men också med en vegancertifiering. Det senare betyder att inga djurprodukter finns i verksamheten t ex all gödsling sker med organiskt material.
Deras första årgång amarone var 2008. Idag producerar dom en amarone och en "vanlig" Valpolicella samt olivolja.


Vinet är gjort på druvorna Corvina 60% och Rondinella 40%.
Druvorna har legat på torkning i nästan fem månader. Macerationen varar i dryga månaden. Jäsningen äger rum på ståltankar och varar i ca en månad. Vinet har sedan legat till sig i dryga tre år på ekfat. Hälften av faten var franska (2500 liters) och den andra hälften amerikanska (225-liters fat). Inga nya ekfat har använts utan faten har varit två till fem år gamla.

Det är alltså årgång 2012 som jag testar. Det kan sägas med en gång att detta är alldeles för ungt. Jag har luftat vinet i nästan tre timmar. Jag har provat det under tre dagar.

Doften är inte så jättestor, men ändå tydlig. Här finns mörk frukt i form av blåa plommon, körsbär och  björnbär. En försiktig ton av örter/kryddor noteras. Lite fikon och aningens cederträ.
I munnen får vinet inte den där amaronetyngden. Förvånansvärt slankt med en stor syra som får oss att tänka på slånbär. Smakerna vill inte riktigt släppa loss. Visst kan vi ana oss till de vanliga attributen: körsbär, mörka skogsbär, plommon, örter, choklad och torkad frukt, men dom blommar inte ut. Eftersmaken är knappt medellång och har inte den komplexiteten jag önskar av min amarone. Där finns såväl en liten bitterhet som en fruktsötma, men dom gifter sig inte riktigt. Den höga alkoholen är hyfsat, om än inte helt, integrerad med frukten.

Betyg 3+

Priset på Systembolaget är 399 kr. Någon påfyllning blir det inte för min del.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar