söndag 18 december 2016

2013 Hedges Family Estate Red Mountain

På Forumet finewines.se är under december det här vinet det som ingår i projektet  Låt oss dela en pava över nätet-december 2016.
Vintankar brukar för det mesta hoppa på tåget månadens vin. Ett bra sätt att pröva något som vi annars kanske inte skulle testat. Det är ju också kul att ta till del av andras åsikter om ett vin som vi själva druckit.
Hedges Family Estate tar sin början i mitten på 1980-talet då Tom och Anne-Marie börjar sälja vin till Taiwan och sedermera till Sverige. I slutet på 80-talet köper dom 20 hektar i Red Mountain i Yakima Valley i Washington State. Dom planterade diverse s k Bordeauxdruvor. Under åren 2001 till 2015 var den svenske vinmakaren Lennart Torstensson konsult åt dom med uppdraget att skapa ett "europafierat" vin. En omställning till biodynamiska odlingsmetoder påbörjades 2008.

Kvällens vin är gjort på druvorna Cabernet Sauvignon (59%), Merlot 28(%), Cabernet Franc (5%), Malbec (4%), Petit Vedot (2%) och Syrah (2%).
Vinet har efter jäsningen fått vila i cirka 14 månader på ekfat (franska, amerikanska och ungerska).

Doften är till en början lite försiktig, men tar sig ju längre tiden går. Det finns en mörk frukt bestående av svarta vinbär och plommon, lite cederträ, jord och tydliga inslag från fathanteringen.

I gommen konstaterar vi att vinet känns ungt, medelfylligt och med en bra balans. Från doften återkommer den mörka frukten: sv vinbär, körsbär, plommon och något litet blåbär. Ett litet trevligt örtinslag och en del fat. Snälla tanniner och hyfsad syra.
Ett helt Ok vin. Roligt att ha provat. Dricker det gärna igen samtidigt inte något jag fyller på källaren med, trots att det finns nog lite utveckling i vinet.
Betyg 4-
På "Bolaget" vill dom ha 225 kr.
Nyanserad, fruktig smak med fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, ceder, plommon, mynta, mörka körsbär, kaffe och kakao.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar