söndag 25 december 2016

BYOB med Finewines Göteboirgsavdelning.

En gång i månaden samlas Göteborgsavdelningen inom vinforumet finewines.se för en BringYourOwnBottle. Detta betyder att deltagarna helt enkelt har med sig en flaska vin. Det vanliga är att man häller över det egna vinet på en tämligen anonym flaska. Sedan provas vinerna vanligtvis i omgångar om tre eller fyra flaskor. Det enda jag själv vet är att ett av kvällens viner är mitt egna, men inte i vilken omgång (flight) det dyker upp. Vi diskuterar sedan doft och smakintrycken samt varifrån det kan tänkas komma. Visst har det hänt att någon sågat sitt egna vin. En verklig övning i att vara ödmjuk. Hur som så är det trevliga tillställningar.
I mitten på december ägde den senaste träffen rum. Temat den här gången var Italien.

Redan i första flighten dök kvällens vinnarvin upp. Inte för riktigt alla, men de flesta av oss hade 2007 Brunello di Montalcino Montosoli från Altesino som kvällens vin. Producenten Altesino har gjort vin i dryga 40 år. Deras egendomar omfattar ca 80 ha, varav drygt hälften är vingårdar. Kvällens vin kommer från en vingård (5 ha stor) med samma namn som vinet "Montosoli".. Den ligger nordost om själva byn Montalcino på en kulle 350-400 m över havet.
Vinet ligger ca 4 år på ekfat, där åtminstone två år är på fat av slavonsk ek samt åtta månader på lättrostade fat av ek från Allier.

Doften öppnar upp med en tydliga svarta vinbär, en del läder, lite jord och en liten bukett violer.
Väldigt trevlig.
I munnen är det syrliga körsbär det första jag känner. Efterhand tillkommer björnbär, hallon, sv vinbär. Ett litet örtinslag kan också noteras. Trots sin ålder har vinet genom den fina syran fortfarande lite ungdomliga toner. Tanninerna biter, men inte på något ansträngande sätt, utan mer matinbjudande.
Eftersmak något längre än medel och här tillkommer lite lakrits, unset violer och någon liten vaniljton.
Väldigt balanserat. Förbaskat gott.
Betyg 4+

2011 Amarone Titari från Brunelli
Detta var mitt vin. Jag hade låtit vinet få två timmar på karaff innan jag hällde tillbaks det på flaskan.Vid upphällningen noterar jag omgående en alltför hög alkoholton för att jag ska vara nöjd. Doften har ett påtagligt inslag av gräddkola tillsammans med en stor mörk frukt, läder, lite örter och kakao. I munnen känns en kraftfull mörk frukt av mörka körsbär, lite björnbär samt någon hallonton. Det finns också lite kryddor och en del torkad frukt. Eftersmaken är riktigt lång och där avslutet dels har en fruktsötma, men även en liten bitterhet från riktigt mörk choklad. Lite alkohol stör även smakintrycken. Idag är den här amaronen alldeles för ung. Den skulle nog behövt bortåt fyra timmar på karaff.  Det finns en bra syra och gott om finstämda tanniner, som på något sätt ändå gör vinet till kvällens nummer två.
En av deltagarna lämnade kvar halva sitt glas till slutet på sittningen. Alkoholen var då kraftigt nedtonad och då tar sig de vanliga amaroneattributen upp till ytan. Det blir genast ett klart mycket bättre vin.
2012 Barolo Ginestra Casa Maté
Ung  försiktig doft med rosor, röda bär, någon ört och lite hemkokt kola.
I munnen känns vinet slankt och ungdomligt. Jag är nog benägen säga att vinet är för ungt idag och mår bra av 4-5 års lagring. De smaker som ändå kan noteras idag är så lovande att det här är ett vin jag mer än gärna stoppar ner i min källare.
Vi tycker oss känna en samling skogsbär av den mer röda sorten, örter, blommor, läder och nypon. Här finns en stor syra och  tanniner som bokstavligen hugger i gommen. Nästan så att gommen känns som ett läskpapper.

2007 Castello di Roncade Villa Giustinian Veneto IGT
Den här vingården hittar du några mil norr om Venedig. Just det här vinet är en s k Bordeauxblandning (Cabernet Sauvignon(40%), Cabernet Franc (20%), Merlot (30%) och Malbec (10%).
I doften mörk frukt, läder, lite jord, grön paprika och gräs.
I munnen återkommer den mörka frukten med tydliga svarta vinbär, men även mörka syrliga körsbär och blåa plommon. Fin syra och tanniner som är hyfsat avrundade utan att bli det minsta mesiga.

2009 Conti Sertoli Salis Sforzato di Valtellina Canua 
Vinet är gjort på torkade (4 månader) nebbiolodruvor eller som druvan kallas i Valtellina:  Chiavennsca. Vinet har fått ligga i nästan tre år på franska ekfat.
Ljusröd färg med dragning mot tegelsten.
I doften massor av sv vinbär, men även lite körsbär/hallon.
I munnen återkommer frukten, men den känns lite småsöt. I eftersmaken både mint och mörk choklad.
Väluppfostrade tanniner stagar upp vinet.
Men nej, inte riktigt min grej.

2013 Tignanello.
Ett vin gjort på 80% Sangiovese, 15% Cabernet Sauvignon och 5% Cabernet Franc.
En trevlig doft av mörka bär, läder, lite stall, aceton, örter och fat.
I gommen är det ett valbalanserat vin med viss ungdomlighet över sig. Gott om mörka körsbär, lite skogsbär, toner av sv vinbär. En fin krydd- och örtsamling. Eftersmaken är längre än medel och vi känner kakao, kaffe samt en liten bitterhet från krossade körsbärskärnor. En förträfflig syra och inte helt avrundade tanniner. Gott idag men kommer att utvecklas.

2008 Tommaso Bussola Amarone della Valpolicella Classico
En stor doft av solvarma mörka bär, tobak, lite jord, torkad frukt och någon liten ört. 
I munnen är det de söta mörka körsbären som dominerar smakpaletten tillsammans med katrinplommon. Visst finns det en anstrykning av russin, örter och mörk choklad. En viss alkoholhetta noteras. Riktigt lång eftersmak med stor fruktsötma.
TB Amarone från Bussola har jag druckit ett flertal gånger. Vanligtvis är det ett maffigt och stort vin med både komplexitet och elegans, men 2008:an når inte dessa höjder.2007 Arnaldo-Caprai Sagrantino di Montefalco Collepiano.
Val di Maggio Arnaldo Caprai ligger i Montefalco, några mil söder om Assisi och Spello i Umbrien. Druvan är Sagrantino till 100%. Vinet har fått tillbringa dryga två år på 225 liters franska barriquer
Vinet har en riktigt mörk och kompakt färg.
Doften har en frisk ton av körsbär, aceton och lite örter.

I gommen är det strävt som tusan. Här kan vi tala om nästan aggressiva tanniner. Bakom detta hittar vi mörka bär, lite örter och en del fat.
Vi avslutade tillställningen med en Chianti.
1990 Fattoria Selvapiana Chianti Rùfina Riserva Bucerchiale
Jag drack 2006 för fem år sedan och hyllade den. Intressant att se hur en riktigt gammal sådan beter sig.
Redan i doften får jag mina misstankar att denna har passerat sin topp för bra länge sedan.
Doften präglas av en kryddig toskansk tomatsoppa. Friskheten är som bortblåst.
I munnen är det syrliga körsbär, lite örter och några skogsbär av ljusare slag. Väldigt mjuka och avrundade tanniner. Återhållsam syra. Kort i eftersmaken.

Inte alls i närheten av den jag drack för fem år sedan. Definitivt har den passerat toppen och kommit en bit ner på det sluttande planet.

Stort tack till alla som var där och gjorde den här kvällen till en mycket trevlig vinafton.
Spännande viner. Även om alla viner inte föll mig i smaken så är det ändå givande på många plan. Evigheter sedan jag drack en Sagrantino, mycket spännande med 25-årig Bucerchiale (även om besvikelsen infann sig), en för mig helt ny Brunello som var sagolik

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar