söndag 11 december 2016

Tinta Barocca, Barolo och Spätburgunder

Broder med svägerska är på Västkusten i dryga veckan. Ankomstkvällen fixar vi alltid lite mat och samtidigt brukar vi ha en liten vinövning.
Den här kvällen blev det en porterstek med svartkål och ett mos på en blandning av potatis och jordärtskocka.
Vinerna serverades blint och dom landade ganska snart i att mittenvinet var en Barolo och vinet till höger var en Pinot Noir eller möjligen en Spätbugrunder. Det vänstra vinet var desto lurigare för dom.2003 Tinta Barocca, Allesverloren.
Det fanns en tid då Vintankar inhandlade varje ny årgång av det här vinet. Smakpreferenserna har förändrats och gått i helt andra riktingar. Den här flaskan har legat kvarglömd i ett hörn av källaren sedan den inköptes 2004. Hur har den klarat sig? Är den drickbar?
Förvånansvärt bra blir svaret. Absolut drickbar. Lite mer än så, men stort blir det aldrig så klart.
Mörk frukt, kryddor, lite kakao och espresso. Hyfsad syra och små, snälla tanniner. Kanske lite inställsamt. Det finns drag i vinet som gör att vi kan förstå att detta varit en favorit hos svenskarna i många år och också varför vi själva gillade den här typen av vin för lite mer än ett decennium sedan
Betyg 3-
Nu säljs årgång 2013 för 129 kr på SB.


2010 Barolo Marcenasco, Renato Ratti
1965 köpte Renato Ratti vingården Marcenasco i kommunen La Morra sydväst om staden Albe. Idag är det sonen Pietro som driver verksamheten. Marcenasco är deras basbarolo.
Visserligen ung, men ändå väldigt tillgänglig. I doften hittar vi lite rosor, röda bär och lite julkryddor.
I munnen är det först de röda bären, plommonen och körsbären vi tar till oss. Här finns också lite kryddor, steniga mineraler, lakrits, viol och nypon. Eftersmaken är längre än medel och frukten får nästan lite sötaktiga drag. Rosor och violer blir allt tydligare och tillsammans med tonen av höstsvamp och choklad blir avslutet riktigt trevlig. Syran är pigg. Distinkta tanniner som biter ordentligt i gommen, men det blir aldrig ansträngande. Tillsammans med kvällens mat tonas tanninerna ner ordentligt.
Betyg 4
Det är inte långt ifrån att det blir ett plustecken bakom fyran. På "Bolaget" är det årgång 2012 som säljs för 279 kr.

2013 Spätburgunder "R". Bernhart.
Den här producenten besökte jag i september, vilket resulterade i det här blogginlägget.
Jag gillar den här Spätburgundern skarpt. Druvorna kommer fån lite äldre vinstockar. Vinet har nästan 18 månader på lite större ekfat.
Här finns en fin kompott av främst röda bär, men också någon liten mörkare ton. Kryddor och steniga mineraler har ett hyfsat stort spelrum. Visst kan vi känna ett litet inslag från ekfatslagringen, men detta är inget som vi stör oss på.
Ju längre tid vinet får i glasen ju mer växer det och den härliga frukten tar för sig alltmer.

Betyg 4

Dessvärre finns det här vinet inte på SB, utan där finns ett par andra viner från Weingut Bernhart., vilka också är köpvärda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar