torsdag 1 december 2016

SK Mat och Människor

Förra lördagen besökte vi restaurangen SK Mat och Människor på Johannebergsgatan 24 i Göteborg.
Stefan Karlsson är ju en välkänd krögare och kock i den Göteborgska krogvärlden och så även i Sverige. Fond som han drev under många år besökte vi lite då och då, men SK Mat och Människor har seglat under våran radar. Alltså hög tid för ett besök.
Vi startar upp kvällen med ett glas champagne medan vi bestämmer oss för om vi ska välja deras Fyra Rätters eller Sex Rätters. Slutligen bestämmer vi oss för Sex Rätters varianten.
Champagnen är Deutz Brut Classic. En liten enklare variant i den stora Deutz-familjen.
Druvblandningen är runt en tredjedel av vardera Pinot Noir, Pinot Meunier och Chardonnay.
Deutz är beläget i Aÿ, en av de 17 grand cru-byarna som ligger i hjärtat av Champagne. Företaget grundades 1838 av William Deutz. Huset har en årlig produktion av drygt 1,5 miljon flaskor. De egna odlingarna täcker ca 40% av behoven, övriga druvor köps från 22 långtidskontrakterade odlare.
En torr och mycket frisk champagne, där äpplen, lite citrus, nyrostat bröd och mineraler dominerar såväl doft som smak. Eftersmaken är medellång och trevlig. Vi kan där känna aprikoser, persika och aningens nötter.


Köket är placerat så att gästerna kan se kockarna när dom tillreder maten. Ett fascinerande skådespel. Ett suveränt samarbete och utan åthävor kommunicerar dom med varandra och skapar fantastiska rätter.

Först ut är Rostad och råmarinerad blomkål med äggkräm, riven Gotlandstryffel och saltrostade hasselnötter.
Jag hade ingen aning om att blomkål kan vara en sådan här delikatess.
Vi skippade vinmenyn och valde att börja med en flaska Soave från bröderna Sandro och Claudio Gini. Druvan är Garganega och kommer från familjens vingård i Monteforte d`Alpone, där det odlats vin i mer än 400 år.
Spontanjäsning med vildjäst. Vinet får vila på sin jästfällning i cirka sex månader på ståltankar. Ett ungt vin som ska drickas ungt. En mycket diskret doft. I munnen är det främst citrus, gula äpplen och fläder vi känner. Eftersmaken har fina toner av steniga mineraler.
Rätt två är halstrad svensk bläckfisk med svart vitlök, grillade tomater, fänkål, ingefära och skummig skaldjursbuljong.
En perfekt sammansättning av smaker och den allra ljuvligaste bläckfisk.
Rätt tre: Lätt halstrad torskrygg med rökt slag, gräddkokt purjolök, kryddrostad morot och sky med brynt smör och citron.

Torsken är så där perfekt tillagad att skivorna precis faller isär och samtidigt finns den ljuvliga fisksmaken som matchas så bra mot den gräddkokta purjon.


Rätt fyra: Rosmarinstekt dovhjortsinnanlår med odlade svampar från Sätila, palsternacka och kryddinkokta körsbär.
Köttet smälter nästan i munnen.
Vansinnigt gott!! Så matchande smaker!

2014 Rosso di Montepulciano
Vinet är gjort på Sangiovese(80%) och Merlot(20%). Vinet är ekologiskt utan att vara certifierad. Vinet har fått jäsa på cement- och ståltankar för att därefter få vila upp sig i åtta månader på gamla franska ekfat.
Här finns gott om syrliga körsbär, lite lingon, en hel del örter och varsamma toner från fathanteringen. Relativt lätt och slankt med frisk syra och småtrevliga tanniner.
Dags för den första deserten: Riven lagrad gräddost med kumminhonung, selleri, spritade gula russin och valnötter.
Desert nr 2: Morotskaka med apelsincurd, gräddfilssorbet och färskost.
 Ett läckert och uppfriskande avslut.
Vi tog in ett glas sött till deserterna.
2013 Flor Muscat de Rivesaltes, Domaine Gardiés
Ett vin gjort på Muscat petits grains(70%) och Muscat d´Alexandrinie(30%). Geografiskt befinner vi oss ett par mil norr om Perpignan.
Frisk doft av blommor, frukt och lite honung.
Smaken är söt, men det finns en fin syra som gör att det inte blir sötsliskigt. Citrus, fläder, aningens tropisk frukt och lite honung i avslutet.


Gott!


Vi sammanfattar som besöket som väldigt trevligt i en avslappnad miljö. Fantastisk mat med svenska råvaror som matchade varandra perfekt. Vi hade lite tidspress, vilket vi meddelade vid ankomst. Det hela flöt på fantastiskt bra med en mycket god service, så att vi i god tid kunde hinna vårt tåg hem.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar