måndag 12 december 2016

2005 Brunello di Montalcino, Campogiovanni

Häromveckan väcktes vårt behov av ett glas Brunello di Montalcino. Det var ett tag sedan vi drack av denna ädla dryck, så det blev att gå ner i källaren och plocka upp en flaska. Valet föll på en producent vars viner vi gillar och då speciellt deras Brunello.
Producent är San Felice. De håller till på de sydvästra sluttningarna av kullen/berget Montalcino i Toscana. Druvan är så klart Brunello (en klon av Sangiovese) till 100%.
Vinet lagras 36 månader i stora slavonska fat. Efter det lagras vinet ytterligare 12 månader på flaska innan det släpps ut på marknaden.
Detta är vår sista flaska av årgången 2005. Det har gått fem år sedan vi senast drack årgång 2005 och då var vi måttligt imponerade, men trodde på bra utveckling. Låt mig redan nu avslöja att mycket har hänt på de här fem åren. Till det bättre. Jag har tidigare också skrivit om: 20062007 och 2009.

En fin röd frukt möter oss i doften, där främst körsbär, hallon och röda vinbär märks tydligast. Undertoner av mörka bär typ björnbär noteras också. Den mörka tonen som finns i doften förstärks av läder och höstlöv. En liten vag nyans av violpastill känns också.
För fem år sedan kändes frukten ungdomlig, men idag har den tydliga mognadstoner. 
I munnen blir detta än mer tydligt. Körsbär, vinbär såväl röda som svarta, hallon och björnbär bildar en fin bärkompott. Här finns ett tydligt inslag av örter.
Visst finns här syra  som ger vinet friskhet, men i mindre omfång än senast. Tanninerna har mjuknat rejält och blivit runda och lena. Eftersmaken är lång med tillkommande smaker av lakrits, aningens kakao och unset espressokaffe. Frukten är med oss hela tiden. Den ungdomliga frukten har ersatts av en komplex mer mogen frukt fylld av nyanser.
Riktigt gott den här kvällen och känslan är att vinet är på topp nu.
Vi fick en slatt kvar (ca 15 cl) som vi drack två dagar senare. Frukten hade då kraftigt reducerats. Friskheten var på retur.
Detta var vår sista flaska, men du som har några flaskor i källaren får rådet att korka upp en flaska för avstämning.
Betyg sätts efter hur vinet uppträdde öppningsdagen.

Betyget blir 4+

Vår flaska inköptes någon gång under 2010 för 299 kr. Idag säljs årgång 2011 för 315 kr.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar