måndag 19 december 2016

Två viner från Calabretta på Sicilien. Ett korkskadat och ett på sin topp.

Vi hade siktat in oss på ett glas Nerello Capuccio från den sicilianske producenten Calabretta. Vi drack det här vinet i början på året. Vi gillade vad vi drack, så vi såg verkligen fram emot ett glas.

Vi häller upp två glas och vi möts omgående av en förfärlig doft. Våt, möglig jordkällare med inslag av gödselstack är vad vi nås av. Korkskadat!! Denna förbannelse som emellanåt drabbar oss vinälskare.
Vi tittar lite närmare på korken och den ser inte rolig ut. Anfrätt!
Vi öppnar ett annat vin från Calabretta och möts av en kork i perfekt skick och ett vin på sina absoluta topp. Kanske t o m precis rundat peaken.
Nonna Concetta är gjord på Nerello Mascalese till 100%, som vuxit på en vingård nära Passopisciaro på dryga 700 m över havet. Det gjordes knappt 1 000 flaskor av det här vinet.

En härlig doft av röda bär, kryddor och örter, lite torkad frukt och massor av mineraler typ grusgång, flintastenar som slagits mot varandra.


I gommen känns vinet slankt med smaker av diverse röda bär bl a körsbär, hallon, jordgubbar, lingon. En stort mått av örter och kryddor piffar upp vinet tillsammans med en god portion mineraler. Det finns fortfarande en vital syra, även om den blivit aningens mer tillbakadragen jämfört med hur vi upplevde den för snart ett år sedan. Tanninerna är fortfarande smånafsande i gommen, men även dom har fått sina kanter nerslipade och mer runda. Eftersmaken är fortfarande av det trevliga slaget, där utöver frukt och lavamineraler även  finns lite nypon och något floralt.

Gott är det! 

Betyg 4

Vi inhandlade flaskan i somras. Vi hämtade upp vinerna i Carlo Merollis butik. Vi hade betalat vinerna i förväg, så vi kunde utnyttja den trevliga MUK-prissättningen dvs DKK=NKK=SEK. Vi betalade 140 MUK.

2 kommentarer:

 1. Shit happens.... lässen även jag bytar med et smil ..och en ny butelje. Kursdifferencen mellom DKK och SEK har drabbat MUK. Rest in peace!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, då glömmer vi MUK och förpassar det till historiens skrymslen.
   Det andra fixar vi vid vårens besök.

   Önskar dig och din familj

   EN RIKTIGT GOD JUL

   Radera