tisdag 12 september 2023
2006 Casa dei Bepi en Amarone från Viviani
måndag 11 september 2023
Brut Sous Bois, Billecart-Salmon
September har bjudit på ett underbart sensommarväder Även om förmiddagarna varit lite disiga, så har eftermiddagarna varit riktigt soliga och varma. Vattnet i havet håller alltjämt runt 19 grader. Det har m a o varit många tillfällen att njuta av något svalkande i solen
Billecart-Salmon gör åtskilliga cuvéer av mycket hög klass. Priserna är rätt så höga, vilket gör att inköpen inte blir så många. Vi hade anledning att fira lite tidigare i den gångna veckan, så det fick bli vår sista flaska av den här cuvéen. Jag skrev för tre år sedan ett inlägg om både producenten och just den här cuvéen. Den intresserade kan läsa det på den här länken.
lördag 9 september 2023
2018 Basaltico Rosso Veronese, Ernesto Ruffo
Sensommaren har den senaste veckan här på Västkusten bjudit på molniga förmiddagar och soliga eftermiddagar. Annat var det i augusti, då vi hade en period där det var grått, blåste och regnade. Ett väder som gjort för att plocka fram något som får oss att tänka på värme, sol och Italien. Det fick bli ett vin från den östra delen av Valpolicella.
Ernesto Ruffo är ett litet familjeföretag med en produktion på endast 6 000 flaskor fördelade på fem olika cuvéer. Vingården ligger väldigt vackert belägen på en kulle i utkanten av den lilla byn San Briccio i Mezzane di Sotto någon mil öster om Verona. En hektar vulkanjord äger dom. Produktionen sker efter ekologiska principer. Inga pesticider, ingen konstgödsel eller andra kemiska substanser används.
Jag skrev en artikel på Club Amarones hemsida om en provning i Stockholm under hösten 2019 med Leonardo Ruffo. Den intresserade hittar där lite mer om producentens och deras olika viner.
Basaltico är deras instegsvin gjort på druvorna Corvina, Corvinone och Rondinella, som vuxit på vinstockar med en ålder på 15-45 år. Druvorna plockas först när de är fullt mogna, men inte övermogna. De får torka i cirka 10 dagar innan de avstjälkas och pressas. Jäsning med skalkontakt pågår i cirka 15 dagar varpå vinet får mogna mellan 12 och 24 månader på franska och amerikanska ekfat beroende på årgång. Efter buteljeringen får vinet vila i ytterligare 6-12 månader innan det anses moget för marknaden.
Detta är första flaskan från 2018. Jag har tidigare skrivit om årgångarna 2017 och 2016. Två helt fantastiska viner så det är med stor spänning vi drar korken ur flaskan från 2018.
onsdag 6 september 2023
Ystad i juli
Dom goda vännerna J och C har skaffat sig sommarboende i Ystad. Vi besökte dom i slutet på juli. Vi började ankomstdagen med en härlig strandpromenad. Den första kvällen åt vi på Tumült. Dag två blev det en rundresa på Österlen med en god lunch på Brösarps Gästgifveri. Vi avslutade kvällen på Le Petit Bistrot.
måndag 21 augusti 2023
Hamburgsund i Augusti
Det har blivit lite av en tradition att under sommaren få gästa vännerna Stig och Anki i Hamburgsund. Ovädret Hans hade dragit förbi. Ju längre norrut i Bohuslän vi kom desto blåare blev himlen. Vinden hade mojnat och nästan upphört. Det blev en tur på havet och lite medhavd fika, som vi kunde njuta av på Gåsö.
Solen värmde riktigt skönt på kvällen och den inbjöd till att njuta av ett glas champagne och några underbara kammusslor utomhus.
![]() |
Dom gör enligt hemsidan: två vita viner, sex röda viner på druvan Nerello Mascalese med en liten skvätt Nerello Cappuccio samt ett rosévin även detta gjort på Nerello Mascalese.
Egendomen är på totalt 26 ha, varav 15 ha är vinodlingar och resten är odlingar av oliver och hasselnötter. Här tillämpas principerna om organisk odling. Ja till och med så att det betraktas som ett Veganvin.
torsdag 17 augusti 2023
Vinprovning: Chianti, Rioja och Garnacha
Varje sommar besöker L och G oss. På schemat står bad och vinprovning. I år fick vi inställa badandet för första gången på bra många år, men vinprovning är inte väderberoende så den blev av. L och jag började prova vin tillsammans på det sena 1970-talet, då vi var arbetskamrater på Volvo LV, så några provningar har det blivit under åren.
Vi startade övningarna med ett glas champagne. Vilmart är, som trogna bloggläsare vet, en av mina absoluta favoriter. Du som vill veta lite mer om Vilmart och deras Cuvéer hittar detta via Den här länkenDen är gjord på Chardonnay (70%) och Pinot Noir (30%) som vuxit på vinstockar som har en genomsnittlig ålder på dryga 30 år. Den görs på tre olika årgångar med ungefär en tredjedel av vardera året. Jag tror den är gjord på årgångarna 2014,2015,2016 med tanke på att den degorgerades i februari 2020. Dosagen är 8g/liter.
I doften hittar vi gul-gröna äpplen, en del citrus, våta berghällar, krita, kaprifol, rostat bröd, någon örtkvist samt några gula stenfrukter.
Innan vi tar oss an huvudrätten provar vi tre flaskor vin mot varandra. Vi följer alltid samma mönster när vi träffas. Värden bidrar med två flaskor och gästen svarar för det tredje vinet. För mig blir det ett helt okänt vin medan för L och G är två av viner helt okända
måndag 7 augusti 2023
Brut Nature, Billecart-Salmon
28 juni fick vi barnbarn nr två. Så klart en stor tilldragelse speciellt för dottern och hennes man. Vi själva blev mormor och morfar. Så nu har båda vår barn varsitt barn. 28 juli, en månad senare, är de lyckliga föräldrarna på besök. Vi måste så klart fira detta och då duger endast champagne.
.jpeg)
.jpeg)

.jpeg)
.jpeg)

.jpeg)
.jpeg)
.jpeg)

.jpeg)
.jpeg)
.jpeg)
.jpeg)
.jpeg)
.jpeg)

.jpeg)
.jpeg)
.jpeg)

.jpeg)
.jpeg)
.jpeg)
.jpeg)
.jpeg)
.jpeg)


.jpeg)
.jpeg)
.jpeg)
.jpeg)
.jpeg)
.jpeg)
.jpeg)
.jpeg)
.jpeg)

.jpeg)
.jpeg)