måndag 17 december 2012

2009 Amarone della Valpolicella Soprasasso

Igårkväll var det dags för en budgetamarone. Vi fick i veckan ett varuprov av Pretto PR. Importör är Mondo Wine, som grundades 2005 och är ett oberoende företag inom PrimeWine Group.
Årgång 2008 kom i våras och kostade då 139 kr. Det var då Systembolagets billigaste amarone. Årgång 2009 som vi fick som varuprov kostar 189 kr på SB.

Det var länge sedan vi drack en amarone för under 200 kr. Vi ser därför med spänning fram emot det här varuprovet.

2009 Soprasasso Amarone Della Valpolicella (nr 2352).
Producent är: MGM Mondo del Vino. Bolaget startades 1991 och tillverkar 25 millioner flaskor och 4.5 millioner 3 liters bag-in-box. Dom förfogar över vingårdar från Piemonte i norr till Sicilien i söder. De exporterar sina viner till mer än 40 länder.

Till den här amaronen har dom använt de traditionella druvorna Corvinaveronese, Corvinone och Rondinella. Det är den första 09:an vi dricker. Vi har knappt druckit några 08:or ännu. Tumregeln är annars att man ska addera fem år till årtalet på flaskan för att finna ut lämpligt år att börja dricka amaronevinet.
Visst känner man att det här är ett ungt vin med många smaker och dofter som inte utvecklats fullt ut.


Det är ingen stor doft vi möter när vi sätter vår nos mot glaskanten. Den är lite återhållsam, men visst finns här mörka körsbär, lite kryddor och en del fat. Vi saknar den torkade frukten och får inte den där amaronekänslan vi så gärna vill möta. Den doft vi förnimmer är ganska trevlig och vi tycker nog att det känns mer som den doft vi möter i vanliga ripassoviner.
Smaken är lite stram och inte så utvecklad. Visst, vi känner de mörka körsbären, en del örter, mörk choklad och tydliga toner av fat, men den riktiga amaronekänslan vill inte infinna sig.
Vi tycker att det saknas en del struktur, elegans och komplexitet, som vi så innerligt uppskattar i bra amaroneviner. Likaså kommer inte frukten fram på det sätt den gör i de amaroneviner vi gillar.

Vi kan sammanfatta våra intryck som att detta är ett svagt amaronevin, därmed inte sagt att det är ett dåligt vin. Flyttar vi fokus från amarone till ripasso eller annat rött vin från Valpolicella, så tycker vi att det är helt OK.

Betyg 3


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar