måndag 10 december 2012

2010 Domaine Beau Mistral Cote du Rhone Villages Rasteau

Rasteau är en av de byar i södra Rhone som har rätt till egen ursprungsbeteckning. Rasteau ligger ca 40 km nordost om Avignon. Här ligger Domaine Beau Mistral  som omfattar 25 ha. En del av vinstockarna är mellan 60 och 100 år gamla. Detta gäller för det här vinet som kommer från vingården Saint Martin.

Druvsammansättningen är 50% Grenache, 45% Syrah och 5% Mourvedre.

Färgen är mörkt rubinröd med en del violetta stråk ut mot glaskanten. Det strålar av ungdomlighet.
Det doftar av mörk frukt: mörka körsbär, fullmogna hallon, björnbär och aningens svarta vinbär. En lätt ton av örter, läder, lite viol och choklad känner vi också. Vi gör tummen upp för doften.
I gommen släpper vinet inte loss riktigt. Visst det finns en del läckra smaker, men de hålls tillbaka. Det här vinet är ungt och behöver lite tid på sig. Vi noterar den mörka frukten, de finstämda örterna och lite mörk choklad. Allt är inramat i en jordig, höstlövs stil. Syran finns där i en ungdomlig skrud, men är trots detta inte allt för skarp utan ger enbart vitalitet. Tanninerna är pigga och ger ett lätt behagligt bett i gommen. Lite finkorniga med inte helt avrundade kanter lovar de en hel del för framtiden. Eftersmaken är medelång och den avslutas med en fin ton av lakrits.
Vi dricker det här med välbehag idag. Vi tror att det blir ännu bättre med något år i källaren, men inte alltför många år (max 6-7 år).

Betyg 4-

Vi fick det här som ett varuprov från Vinoteket. Priset per flaska ligger på 209 kr.
Vinet ingår i en Nyårslåda.
Vi har under hösten druckit en del viner från södra Rhone. De allra flesta har varit mycket trevliga och goda viner. De har därtill varit bra prissatta. De har legat mellan 100 kr och 150 kr.
Domaine Beau Mistral Rasteau är, som ni förstår av vad jag skrivit ovan, ett vin som väl platsar i den här skaran. Enda invändningen är att prislappen kanske borde varit 30-40 kr lägre.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar