tisdag 11 december 2012

Mousserande: Veneto vs Loire

Lördagen bjöd på ett riktigt vinterväder. Dagen tillbringade jag på Åbys travbana och V75-tävlingar.
Inga storvinster men ett litet överskott gav dagen och så naturligtvis massor med nya kunskaper.
På kvällen var vi hos några goda vänner. Jag hade med mig ett varuprov och vi testade detta mot ett mousserat vin från Loirdalen.

Prosecco Cangrande NV
Ett bubbel gjort på 100% Prosecco. Producent är Cantina Valpantena. Detta är ett stort kooperativ i Valpantena dalen. Den här dalen ligger strax öster om Valpolicella Classico området. Valpantena betyder på grekiska gudarnas dal. Här har det odlats druvor sedan romartiden.


Färgen är lite blekgul med en dragning åt halmgul.
Bubblorna är små och inte så många. Ja, det är nästan så att de försvinner efter ett par minuter i glaset.
En ganska svag doft når våra nosar. Vi hittar lite citrus, svaga toner av gröna äpplen och aningens mandlar.
I gommen får vi ett friskt och lite somrigt vin med en mjuk och behaglig syra. Det är inga starka smaker som träder fram, mer försiktiga och svalkande. Vi känner citrus, gröna äpplen, lite melon och en svag mandelton. Eftersmaken är lite kort, men här dyker det upp en del mineraler. Den här proseccon är mycket lättdrucken. I ett nafs är glasen tomma. Alla tycker det är gott och uppfriskande. Jag är väl den som är mest kritisk då jag tycker det är lite tunt och enkelt.

Betyg 3
Proseccon är ett varuprov från Vinoteket


2009 Saumur Brut Premium Millésimé.
Producent är Gratien&Meyer. År 1864 grundade Alfred Gratien två företag, det ena i Saumur, Loire, och det andra i Champagne. Några år senare blev Alfred mycket dålig, och sökte därför en partner att fortsätta dela sina drömmar med. År 1874 gick han ihop med Albert Jean Meyer, som kom från Alsace och som delade hans passion för vin. 1885 dog Alfred, och hans änka gav då sitt fulla stöd till Albert att fortsätta driva företaget. Vingården delas idag av flera vinmakare. Källa
Vi har ett mousserande vin från området runt Saumur i Loiredalen.
Vinet är gjort på druvorna Chenin Blanc 70%, Chardonnay 20% och Cabernet Franc 10%.

Färgen är lite mer gyllengul än hos proseccon.
Små, fina bubblor söker sig upp mot ytan.
Doften känns frisk med tydliga toner av blommor, tropisk frukt, lite mineraleroch nötter.
Smaken är betydligt tyngre men ändå frisk. Vi hittar lite citrus, tydliga gröna äpplen, en del tropisk frukt och hyggligt med mineraler. Syran är påtaglig men på ett välbalanserat sätt. Det här lever mer upp till mina smakpreferenser.

Min gode vän S hade fått det här från ett syskonbarn stationerad i Belgien. Det finns inte tillgängligt på SB. Enligt WineSearcher verkar priset ligga på 130 kr dvs i samma prisklass som Proseccon.

Betyg 3+

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar