torsdag 13 december 2012

2005 Amarone della Valpolicella Costasera Riserva

Inte en amarone på fjorton dagar. Detta måste åtgärdas. Vi plockar upp  en flaska ur källaren. Det blir en variant från den stora producenten Masi. Lite nostalgisk blir jag, då jag drar mig till minnes att det allra första blogginlägget (för snart två år sedan) handlade just om det här vinet. Fast då var det årgång 2003. Den allra första årgången av Costasera Riserva.
Den flaskan vi drack i slutet av dec 2010 var lätt korkskadad. Vi provade 03:an igen för snart ett år sedan och den levde mer upp till våra förväntningar. Det kan du läsa om här.
I söndagskväll var det en 05:a vi korkade upp.

2005 Amarone della Valpolicella Masi Costasera Riserva.
MASI producerar fem olika Amarone; Costasera, Serego Alighieri Vaio Armarone, Riserva di Costasera, Campolongo di Torbe och Mazzano. MASI tillverkar drygt 10 miljoner flaskor vin per år. Av dessa säljs ca 1,5 miljoner i Sverige vilket gör Sverige till en av MASI’s absolut största exportmarknader.

Riservan är en specialcuvée av Masis storsäljare Costasera.
Druvmixen är 70% Corvina, 15% Rondinella, 10% Oseleta och 5% Molinara. Jämfört med den vanliga Costaseran så har Riservan 10% Oseleta och motsvarande mängd mindre Rondinella. Druvorna till Riservan får torka 15-20 dagar längre än Costaserans druvor.
Riservan ligger 38-40 månader på Slovenska ekfat medan den vanliga Costaseran ligger 24 månader.


Jäklar vad det här är gott. Vi njuter av vinet under tre dagar.
Det är nästan så att vinet toppar dag tre.
Den första kvällen låter vi vinet få knappt två timmar i våra glas innan vi börjar dricka av det. Det sprider sig en ljuvlig doft i rummet av mörka körsbär, solmogna björnbär, lite torkad frukt och en fin ton av russin. Doftintrycket kompletteras av en svag arom av vanilj. En stor och mäktig doft. Vi luktar länge, länge innan vi för glaset till läpparna och tar en liten sipp. Hela gommen fylls av mörk frukt: körsbär, björnbär och lite plommon. Efter en liten stund känner vi en del russin, mera torkad frukt, lite svaga örter dyker upp och en bitterljuv mörk choklad. En fin balanserad syra gör att vinet känns friskt och aldrig drar iväg åt portvinshållet. En lång utdragen eftersmak, där den mörka frukten samsas med den mörka chokladen och ett litet inslag av vanilj.
Det finns lite tanniner som är alldeles sammetslena. Detta tillsammans med syran gör att det funkar till  parmaskinka, salami som inte är för hårt kryddad och naturligtvis parmesan. En av kvällarna testade vi vinet till just dessa tillbehören, så vi vet. De båda andra kvällarna var det rena kontemplationsvinet, som tillsammans med finstämd julmusik (Adolf Fredriks gosskör) försatte oss i trans och där vi bara njöt av livet.
Det är vid dylika tillfällen, som vi förstår varför amaronevinerna ligger oss så varmt om hjärtat.

Betyg 5

Just nu säljs årgång 2007 på SB för 449 kr. Det verkar finnas kvar enstaka flaskor. 2007 är en bra årgång, men bäst blir den här amaronen om du låter den vila i något år på ett mörkt sttälle. Visst, priset är högt, men du får ut 6-8 glas och då blir priset per glas 60-70 kr. Jämför detta med vad du får betala för ett glas vin på den lokala pizzakrogen. En flaska håller sig gladeligen tre/fyra dagar. Häll upp ett glas och sätt på korken. Det behövs inga andra konstigheter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar