torsdag 27 december 2012

1980 Grahams Vintage Port

På julaftonskvällen var vi över till våra släktingar och grannar. Vi hade ett hederligt gammalt knytis. Vi hade bl a med oss lite ost och ett portvin.

1980 Grahams Vintage Port.
W & J Graham’s grundades i Oporto (Portugals andra stad), år 1820, av dom två bröderna William och John Graham. Tillsammans med familjen Symington har de utvecklat Grahams till vad det är idag.
Grahams viner kommer huvudsakligen från de egna vingårdarna Quinta dos Malvedos nära Tua och Quinta das Lages i Rio Torto. Två andra vingårdar Quinta da Vila Velha och  Quinta de Vale Malhadas, som ägs av familjen Symmington bidrar också med en ansenlig mängd druvor.

Årgången 1980 har inte haft det bästa ryktet och priserna har därför varit överkomliga, men en omvärdering har skett på senare år.


 
Att öppna ett gammalt portvin är alltid lika spännande. Ibland lite onödigt spännande, men den här gången gick det ovanligt bra. Vi fick visserligen ta korken i två omgångar, men utan att den smulade sig nämnvärt. Vi dekanterar vinet och sköjer flaskan för att sedan, precis innan vi promenerar iväg, återbörda portvinet till flaskan.
Färgen har en härlig rubinröd nyans, med en svagt brunaktig ton ut mot glaskanten.
Här doftar det verkligen portvin. Precis den där doften vi förväntar oss. Blåa plommon, mörka körsbär och en hel del fikon i en söt- och nötaktig regi. En viss doft av alkohol känns, men inte den där stickiga utan snarare den alkoholen som kommer från romrussun. En lätt ton (mycket lätt) av örter och läder. Trots sina 32 år känns doften pigg och fräsch.
I munnen känner vi en stor utvecklad smak av mosade mörka körsbär, blåa plommon, romrussin och lite torkad frukt. Ett stänk av svarta vinbär finns där. Svarta vinbär är inget vi vanligtvis förknippar med portvin, men likväl tycker vi oss känna detta. Den friska syran gör att den här porten känns väldigt fräsch och inte ett dugg instängd. Lite sammetslena tanniner överraskar oss också. En lång eftersmak med en viss eldighet känner vi. Eldig men inte spritig. Vi hittar lite kanel, örter, nötter , choklad och mörk frukt. En finstämd balans mellan alla smaker gör detta till en höjdarport.

Vi dricker det här i små gammaldags rödvinsglas, vilket ger utrymme för en hygglig slatt att snurra runt med.

Vrålgott utan att vara ett fulländat portvin. Det skulle kunnat ha en liten elegantare framtoning, därav minustecknet.

Betyg 5-


Inköpt 1994 på Systembolaget. Priset var då 205 kr.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar