måndag 3 december 2012

Fontanafredda Barolo vs Langhe

Fredagen bjöd på ett lite vintrigare väder. Soligt, inte så mycket vind och en temp runt nollan.
Vi fick besök av denne lille rackare.

Vi hämtade under fredagen vårt lamm. Styckat och nästan klart. Det enda vi behövde göra var att mala slag, hals mm till färs. Kvällens måltid var därmed given. Lammfärsbiffar med rostad paprika, champinjoner och rödlök. Ur källaren plockade vi upp två viner från Fontanafredda.
Vi gjorde för dryga året sedan en liknande test och det resultatet kan du läsa här.

Fontanafredda är en av de stora producenterna i Piemonte.
Ägorna ligger i Serralunga d'Alba i regionen Piemonte. Totalt äger man 100 hektar vingårdar.2007 Langhe Nebbiolo Fontanfredda

Till vinet Langhe Nebbiolo skördas druvorna manuellt, dels från producenten Fontanafreddas egna vingårdar kring Alba men även från lokala kontrakterade odlares vingårdar.
Vinmakaren Danilo Drocco låter vinet genomgå malolaktisk jäsning och sedan mogna 12 månader på franska ekfat av olika storlekar. Vinet filtreras lätt innan det buteljeras. Den totala produktionen av Langhe Nebbiolo är runt 150.000 flaskor.
Doften  präglas av röda körsbär med inslag av lingon och slånbär. Här finns en tydlig kryddighet men också en hel del fat.
I munnen får vi en medelfyllig dryck med friska röda körsbär, en del lingon och slånbär. Lägg till lite örter/kryddor, aningens nypon och rejäla fat. Syran är pigg och tanninerna ger sig tillkänna på ett behagfullt sätt dvs alerta, finkorniga och inte helt avslipade
Förvånansvärt lättdrucket och känns nästan lite tunt till våra lammfärsbiffar.  Helt drickfärdigt idag och bra nära toppen.
Vinet känns lite inställsamt och opersonligt. Det vilar en slags storskalig industrialism över det och därmed försvinner också mycket av charmen. Kanske är det vinnörden i mig som tar över och letar efter det där lilla extra.

Vinet kostar 99 kr på SB, men nu är det årgång 2010 som är tillgänglig.

Betyg 32005 Barolo Serralunga D´Alba, Fontanafredda

Färgen har en liten mörkare ton än vad vi är vana vid, då vi har Barolo i glaset.
Det doftar av körsbär (röda), lite kryddor, nypon, svaga toner av viol, tomatpuré och lite försiktiga fat. Det är ingen stark doft, men ändå tydlig och framförallt är den mycket trevlig.
Smaken domineras av de friska röda körsbären, lite lingon och svaga toner av örter. Eftersmaken är medellång och i den dyker det upp lite choklad, lakrits och ekfat. Tanninerna är lite stramare än i Langhevarianten, men väldigt medgörliga. Det känns som den här barolon redan nu närmar sig sin topp. Inget för långlagring med andra ord.

Vi köpte det här vinet för två år sedan och betalade då 235 kr.  Det är samma pris idag, men nu är det årgång 2008 som finns tillgänglig.

Betyg 4-

 

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar