måndag 31 december 2012

2006 Sori` Paitin, Barbaresco

Under mellandagarna hade vi besök av svärmor och svägerska. Svärmor gillar inte vin, men svägerskan kan man alltid överraska med något gott. Vi plockade fram en barbaresco till Slottssteken.

2006 Barbaresco Sori´Paitin
Producent är Azienda Agricola Paitin, som ägs av familjen Elia. De äger idag 15 hektar vinodlingar.
Barbaresco ligger strax öster om staden Alba i provinsen Cuneo i regionen Piemonte i nordvästra Italien. Barbaresco består av tre kommuner: Barbaresco, Treiso och Neive.
För vinifieringen använder man moderna roterande jästankar, därefter lagras vinet under tjugofyra månader i stora slavonska botti, hälften nytt enligt hemsidan.
 
 
Färgen är tegelröd i en mörkare ton. 
Det är ingen stor och mäktig doft, snarare lite försiktig och servil. Aningens sluten skulle man kunna säga. Likväl känner vi tydliga körsbär av en liten ljusare variant. Här finns också en del hallon och nypon, lite rosor och violer. Doftintrycken fullbordas av lite läder och tobak.
Det första smakintrycken signalerar stramhet och ungdomlighet. Lite tillknäppt och med tanniner som biter rejält i tungan och gommen. Till maten mildras dessa attributen och då spelar vinet ut sitt fulla register. Den röda frukten dominerar med surkörsbär, hallon, lingon och nypon. Några nypor örter finns här och ett floralt inslag som för tanken till violer och rosor. I eftersmaken anar vi oss till lite tryffel, anis och aningens furuträ. En viss fatprägel har vinet, men inte så mycket man skulle kunna befara med tanke på tiden det legat på fat.
Ett par tre år på ryggläge tror vi skulle göra vinet mer tillgängligt och få det att öppna upp sig. Det finns ändå en viss elegans trots ungdomligheten.
Vi har lite skilda uppfattningar. Hustrun tycker att det är alltför stramt med orden "efter maten vill jag har något mer tillgängligt från Södra Rhone eller Valpolicella". Dottern och jag finner charmen i vinet tilltalande och tar gärna ett glas av vinet på egen hand, men visst biter det till ordentligt i gommen.
 
Betyg 4
 
 
Avslutningsvis så önskar vi er alla
 
ETT GOTT NYTT ÅR

 
 Inga kommentarer:

Skicka en kommentar