torsdag 20 december 2012

2003 Syrah Porcupine Ridge

Det är inte ofta det serveras sydafrikanska viner hos Vintankar. Häromveckan när jag var och plockade i källaren upptäckte jag två flaskor vin med sydafrikanskt ursprung. Minns inte när vi köpte eller snarare när vi fick dom. Det kändes dock dags att dricka upp dom, så vi börjar med en Syrah från 2003.

2003 Syrah Porcupine Ridge
Producent är Boekenhoutskloof. Vinet kommer från Western Cape, Coastal Region. Vi är då i Sydafrika på det sydvästra hörnet.

Färgen är mörkröd med några brunaktiga stråk, vilket vittnar om en begynnande ålder.Det doftar av mörka bär, mörka plommon, en hel del kryddor och lite pinjeträ. i anar oss också till lite blodigt kött och rejäla inslag av fat. Lite inställsamt får mna nog säga.I gommen får vi ett mjukt och lent vin. Vi känner smaker av mörka bär (björnbär, blåbär, vinbär). En viss pepprighet noterar vi. Balanserad syra och lena tanniner gör vinet lite väl korrekt. Här finns också en smak som vi förknippar med blod och järn. Eftersmaken är medellång och här känner tydliga ektoner, lite violer och aningens lakrits. Det dyker på slutet dessvärre upp en tydlig bränd smak. Det gör ju ofta så i de sydafrikanska vinerna. Vi trodde för ett ögonblick att det här vinet var annorlunda, men just då vi tänker tanken så nås vi av brändheten.
 
 
 
 
Ett väldigt snällt vin, som känns aningen för korrekt och tillmötesgående. Åtminstone i vår smakpalett. Årgång 2003 funkade bra till maten och klarade sig bra på egen hand.Förmodligen har det passerat sin topp. Vi har inga flaskor kvar, men hade vi haft det så skull vi druckit dom det närmaste året.

Betyg 3
 
 
 
Nu är det årgång 2011 som finns på SB. Den kostar 99 kr

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar