söndag 23 december 2012

Domaine de l´Amauve, Seguret

Vi har under ett par dagar testat viner från Domaine de l´Amauve. De är alla varuprov vi fått från vinimportören Bizling Wine&Spirits.

Domaine de l´Amauve är en familjeägd egendom på 11 ha i kommunen Séguret.
Området ligger beläget på högra sidan av floden Rhône, nära staden Vaison La Romaine och de berömda byarna Gigondas, Vacqueyras, Rasteau och Châteauneuf du Pape.
Vinmakare är fadern i familjen Christian Voeux, som har ett förflutet på Château Mont-Redon i 24 år. Nu är han ansvarig för Château La Nerthe i Châteauneuf du Pape.2010 Domaine de l´Amauve Laurances, Cotes du Rhone Village

Druvor som använts är 80 % Grenache och 20 % Syrah.
Vinet har buteljerats åtta månader efter skörd.
Vinet säljs på SB i en förpackning: 6 x 750ml. Priset är 894 kr vilket blir 149 kr per flaska.

Det har en ungdomlig doft av mogna skogsbär, lite örter och med en trevlig sommaräng i bakgrunden.
Smaken domineras till en början av bären: hallon, björnbär och blåbär. Några rejäla nypor av örter finns där också. Bra syra och rejäla tanniner gör det här till ett bra matvin.
Det är inget stort och elegant vin utan mer ett vin för vardagen. Enkelt och rejält.
Betyg 3
Domaine de l'Amauve Réserve, Cote du Rhone Village
Druvsammansättningen i Reserve är samma som i Laurances dvs 80 % Grenache och 20 % Syrah..
En hälft av vinet har lagrats på både gamla och nya fat i 12-14 månader. Den andra hälften ar lagrats i ståltankar tillsammans med druvrester för att bevara friskhet och frukt. Efter tolv till fjorton månader så blandar man vinet som legat på fat med vinet som legat på ståltank och låter det lagras i ekfat ytterligare ett halvår innan det buteljeras.
Vint finns på SB där det släljs i en förpackning: 6 x 750ml för 1194 kr dvs 199 kronor per flaska.
Doften är initialt lite svag men kommer sig allt mer vad kvällen lider. Här finns mörka bär, gott om kryddor/örter och en hel del fat.
Vi känner smaken av mörka bär (björnbär och blåbär) med en liten touch av mogna hallon. Gott om provencalska örter kan vi också notera. Vi känner också typiska drag av fat. Tanninerna är rejäla och lite kantiga, men det kommer med åren att slipas av. Syran ger en friskhet åt vinet. Eftersmaken är medellång och i den kommer lite choklad, blommer och lakrits fram. Idag känns vinet lite väl ungt och alla delar har ännu inte fallit på plats. Det här vinet vinner definitivt på ett par års lagring. Idag funkar det bra till köttiga rätter men är på egen hand lite för tufft för oss.
Betyg 3+


2011 Domaine de l Amauve, Vin Pays de Vaucluse
Ett mycket ungt vin gjort på druvorna  Grenache och Syrah. På importörens hemsida står det att det är lika delar grenache och syrah, medan det på producentens hemsida anges samma proportioner som i de övriga röda vinerna dvs 80% grenache och 20% syrah. Vårt smakintryck gör att vi lutar mot 80/20.
Buteljering sker åtta månader efter skörd.
Vinet säljs i förpackning om sex flaskor för 714 kr vilket ger ett flaskpris på 119 kr.
Ett väldigt ungt vin som lever på sin fina frukt. Doften är ungdomlig och frisk. Vi känner skogsbärs och lite, lite örter. Enkelt men faktiskt tilltalande.
Smaken går i samma banor. Visst, lite tanniner fins här annars hade det nog blivit rena fruktsaften. Eftersmaken är kort. Vi dricker det här på frukten och friskheten. En sommar kväll på egen hand eller till vardagens lite enkla kötträtter. Varför inte till pastarätterna.
Vi uppskattar den här enkelheten.
Betyg 3+

2011 La Daurèle , Domaine de l´Amauve.
Vi avslutar med gårdens vita vin, som är gjort på druvorna

 
48% Grenache Blanc, 32% Clairette och 20% Viognier.
Vinet buteljeras sex månader efter skörden. Det här är ett vin som ska drickas ungt.
På SB kostar vinet 139 kr.
 
Vi nås av en stark doft av citrus, mineraler, lite örter och några droppar honung. Doften känns spännande.
Smaken är frisk och kraftfull. Gott om örter och en hel del citrus. Mineralerna ger sig tillkänna på ett tidigt stadium. Eftersmaken är medellång med en frisk citrussyra, lite äpplen och en touch av honung. Vi gillar friskheten och de tydliga örterna.
Betyg 3+
 
 
Det har så blivit dagen före julafton. Den kommande ledighet blir det inga varuprover. Nu är det de egna valen som helt och hållet styr drickandet. Det blir en hel del amarone med start i kväll. Så bjuder  traditionen i Vintankarhemmet. Ett portvin från 1980 har vi plockat fram för julaftonsfröjderna. Allt detta kommer att dyka upp på bloggen.
 
Vi vill avslutningsvis önska er alla som gör besväret att läsa våra rader
 
En riktigt GOD JUL!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar