tisdag 29 januari 2013

2010 Cotes du Rhone Village, Cuvée du Vatican

Helgen tillbringades i Norrköping. Hustruns bror hade på söndagen bjudit in till 60-årsfirande.
Vi åkte upp redan på lördagen. På kvällen åt vi en köttfärslimpa fylld med tomatröra, ost och skinka. Potatis, brunsås och grönsaker var tillbehören. Låter det som vardagsmat? Gjort på rätt sätt och med en delikat brunsås, så blir det en riktigt god måltid.
Jag hade tagit med mig en flaska rödvin.

2010 Cotes du Rhone Villages, Cuvée du Vatican.
Vinet är gjort på 80% grenache och 20% syrah. Producent är Vignobles Diffonty.
Vi drack en 09:a för ett år sedan och den var riktigt bra. Det är hög tid att ge sig på årgång 2010.Vi möts av en doft som inte är lika kraftfull som den hos 09:an. Den var ju en riktig doftbomb. 2010:an är lite försiktigare och med en liten dovare touch. Det betyder inte att den  på något sätt är mindre angenäm, bara att man behöver lite mer tid att känna efter. Nosen känner tydliga hallon, jordgubbar, vinbär och solmogna björnbär. Här finns lite höstlöv som ger frukten ett dovare anslag.
Vi noterar de obligatoriska örterna.
I gommen kommer samma bär och frukt igen. Hallonen och björnbären ställer sig i fronten och släpper så småningom fram toner av jordgubbar och vinbär. Strax därpå kommer några rejäla nypor av provencalska örter. Tanninerna är påtagliga utan att bita allt för hårt. Det finns också en syra som ger vinet en friskhet. Eftersmaken är hyggligt lång och där dyker det upp lite sötlakrits. Allt är verkligen packeterat på ett behagfullt sätt. Visst finns här kraft, men det blir inte för mycket.
Uttryckt på ren göteborska: GÖRGOTT!!

Vinet finns hos SB i deras beställningssortiment, där det säljs i en sexpack för 654 kr. Detta gör 109 kr per flaska, vilket inte kan betecknas som något annat än ett fynd!
Tycker du att sex flaskor är för mycket? Hitta någon/några vänner och slå er ihop om ett gemensamt köp. Det här vinet klarar ett par års lagring utan problem, men då ska du ha en god karaktär för det här vinet är frestande gott.

Betyg 4


3 kommentarer:

 1. Jag har sneglat på detta vin tidigare och nu känns det som att ligger en beställning i luften. Tack för tipset!

  Det finns även 3 stycken CdP från samma producent, varav det ena är vitt. Har du någon koll på dessa?

  /J

  SvaraRadera
 2. Du ska absolut prova Cuvée du Vaticans Cote du Rhone Villages. Jag tror inte du hittar ett bättre vin i den här prisklassen på SB. Jag vill t o m påstå att den är bättre än flera chateauneufer i det lägre prissegmentet.

  Jag har hört en del positivt om Ch9dP från Cuve du Vatican, men har dessvärre ingen egen erfarenhet.

  /J-C

  SvaraRadera