tisdag 8 januari 2013

Amarone från 2005 Selezione Antonio Castagnedi

En av de mest prisvärda amaroneviner man kan köpa på Systembolaget är Amarone Selezione Antonio Castagnedi (nr 28002) från producenten Tenuta Sant Antonio. Vi på Vintankar tycker att detta är den bästa amaronen under 300 kr, som saluförs via Systembolaget.
I våras drack vi en 04:a och då skrev vi så här.
Vid varje ny årgång köper vi en sexpack och stoppar i källaren och har som vår "bruksamarone". Den kostar på Systembolaget 249 kr. Nu är det årgång 2009 som säljs. Vi adderar fem år till årtalet på flaskan innan vi dricker ut av den.

2005 Amarone Selezione Antonio Castagnedi
Producent är Tenuta Sant Antonio. Deras ägor ligger nordöst om Verona mellan Illasi och Mezzani.
Idag drivs vingården av fyra bröder. På systembolaget har dom en ripasso som många känner till "Monte Garbi". Deras prestigeamarone "Campo dei Gigli" är också en av våra favoriter, men den ligger på ca 500 kr.


Druvblandningen är 70% Corvina, 20% Rondinella, 5% Croatina och 5% Oseleta.
Dessa druvor kommer från ett område strax utanför byn Mezzane di Sotto. Vinstockarna är mellan 20 och 25 år gamla och växer på en höjd av 300 m över havet.
Vinet har legat två år på 500 l fat av fransk ek innan det tappats upp på flaska


När vi doftar möts vi av en härlig körsbärsfrukt, men här finns också lite katrinplommon, örter och mörk choklad. Doften är tydlig och ganska typisk för amarone. Den är det utan att vara övertydlig och alltför omfamnande.
I munnen återkommer de söta, mörka körsbären, men nu sällskapar de med katrinplommon, mörk choklad och några nypor av medelhavsörter. Det finns en bra och alert syra med ett litet inslag av tanniner. De senare är väldigt mjuka och tillmötesgående. Eftersmaken är redigt lång och där ansluter lite torkad frukt, mer fikon och dadlar än russin. Tonen av den mörka chokladen är påtaglig och lämnar en liten bitter ton. Det är precis så det ska vara. Visst det finns en smula fattoner, men de är vare sig kraftiga eller störande. På slutet kom då till slut en liten smak av sötlakrits.
Det här är strålande gott!!

Betyg 4+


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar