söndag 13 januari 2013

Dolcetto D´Alba, Roagna

Har vi på Vintankar någonsin druckit en dolcetto?
Den här frågan ställde vi oss i höstas, efter att ha läst några andra vinbloggar. I samma veva kom ett medlemsbrev från Bristly. Ett par knapptryckningar och vår första flaska Dolcetto från Roagna var beställd. Ytterligare ett par dagar senare plingade det till i telefonen och sms:et meddelade att våra beställda varor fanns att hämta hos "vårt" Systembolag.
Under någon av mellandagarna fanns det anledning att ta fram en av de beställda flaskorna för avsmakning.

2010 Dolcetto D´Alba, Roagna
Den här dolcetton kommer från gamla vinstockar, som har en snittålder på 35 år. Vingårdarna ligger i Pajé i Barbaresco. Druvmusten har fått jäsa på gamla ekfat och macerera i 20-30 dagar. Allt enligt Roagnas hemsida.

Det doftar av ungdomlig rödfrukt: syrliga körsbär, och röda vinbär. En lätt örtighet känner vi också. I allt detta finns även ett mörkare drag av jord och multnande höstlöv. En inte alltför komplex doft och så ska det vara med detta matvin.

Smaken är torr och slank i all sin ungdomlighet. De röda, syrliga körsbären från doften går igen i smaken. De kompletteras med röda vinbär och toner av lingon. En fin och välbalanserad syra som tajmar vår pasta perfekt. Lite kort i eftersmaken, där körsbärskärnorna gör entré. Örtigheten finns även i smaken. Vi noterar även lite lakrits som drar iväg mot salmiakhållet. Det finns en del tanniner. De spelar fint och balanserat med frukten och syran.

Detta var vår första dolcetto, men definitivt inte den sista. I vår bok är detta ett underbart vardagsvin till bl a pastarätter.
 
Vi köpte våra flaskor via beställningssortimentet ( 73143). Priset är 137 kr. Ett riktigt hyggligt pris för ett gott, matvänligt och lättillgängligt vin.
 
 
Betyg 4


1 kommentar:

  1. Vad de är snygga, Roagnas etiketter. Dolcetto är en underskattad druva och precis som du säger, ger verkligen matvänliga viner. Prova gärna Bartolo Mascarellos eller Giuseppe Rinaldis om du får möjlighet

    SvaraRadera