söndag 6 januari 2013

Schubert Pinot Noir

Vi plockade fram en Pinot Noir  från Nya Zealand häromdagen, då vi hade en ugnsgrillad kyckling på bordet.

2009 Schubert Pinot Noir
Ett vin gjort på 100% Pinot Noir från Wairarapa Nya Zealand.
Jäsning och skalmaceration har skett på ståltankar i tre veckor, därefter har vinet legat på franska ekfat (225l) i ca 16 månader innan det buteljerades.

 
 
Färgen är ljust tegelröd. Helt transparent.
Det doftar av röd frukt/bär i form av hallon, jordgubbar och en del röda vinbär, men i bakgrunden finns ett lite mörkare anslag av multna höstlöv och kryddor.
Smaken är frisk med en pigg syra. De röda bären från doften går igen i smaken och nu har de kompletterats med lite körsbär. Vi känner rejäla tag av örter och svartpeppar. Eftersmaken är medellång och i den hittar vi en en del toner av fat, vanilj, choklad och ett rostat inslag. Pepprigheten i vinet är svår att värja sig emot och ju längre vinet är upphällt ju mer tar pepprigheten över på bekostnad av den röda frukten. En obalans vi inte är helt bekväma med.
Vi har en flaska kvar. Den ska få något år på sig, så får vi se vart vinet då tagit vägen. Det här är inget vi jagar vidare efter.
 
Betyg 3
 
Vi betalade 189 kr när vi i höstas köpte detta på Systembolaget. Det verkar finnas enstaka flaskor kvar på Systembolaget i Nordstan, Gbg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar