fredag 25 januari 2013

Baron de Ley vs Condado Haza

Hustruns syster M var besök för snart två veckor sedan. Hon hade fått biljetter till inspelningen av en föreställning med Jonas Gardell. En fantastisk söndagskväll blev det. Föreställningen kommer att sändas på Långfredag på SVT.

M kom upp redan på lördagen och vi firade detta med några favoriter från 90-talet, då vi ofta drack Rioja. På senare år har vi allt mer sällan druckit riojor. Vi testade två gamla favoriter fast nu i årgång 2007. Det blev en rioja och en bekant från Ribera del Duero.

2007 Baron De Ley Reserva
Druvorna till vinet kommer från Baron de Leys egna vingårdar i Rioja Baja.
Druvorna skördas för hand och efter transport till vinanläggningen sker ytterligare en selektering före avstjälkning och pressning. Musten jäser på rostfria ståltankar. Efter avslutad alkoholjäsning lagras vinet på nya amerikanska ekfat i 20 månader. Därefter lagras vinet ytterligare minst 24 månader på flaska före lansering.

 
Färgen är mörkröd. Det doftar av kryddor, mörka körsbär och choklad. Här finns tydlig påverkan av de 20 månaderna på ekfat. En dillkvist dyker upp och talar om att det här är en rioja.
Smaken går i samma riktning. Kryddor, körsbär, vanilj och choklad. Tydliga inslag av ekfat.
Ett snällt och lättdrucket vin. Smakar ganska gott, men också inställsamt. Jag förstår mycket väl varför detta är så populärt och också varför det mer eller mindre var ett husvin hos oss på 90-talet.
Idag söker vi mer spänning och viner som har sin egna karaktär.
Vinet är köpt på SB för 105 kr. Nu är det årgång 2008 som gäller.
Betyg 3

2007 Condado de Haza.
Det här vinet kommer från Ribera Del Duero. Området ligger på en högplatå i norra Spanien, inte så långt ifrån Rioja.
Vinet är gjort på 100% tempranillo. Lagrat 16 månader på amerikanska ekfat och 8 månader på flaska innan det kom ut på marknaden.
Vi drack det här för två år sedan. Det ska bli spännande att se vad som hänt sedan dess.


Doften är lite mer komplex än den vi fann i Baron de Ley (BdL). Vi känner mörka körsbär och mörka plommon, lite läder, kryddor och aningens cederträ. Inte alls lika mycket ek som i BdL.
Smaken är lite stramare och inte alls lika inställsam. Den mörka frukten dominerar tillsammans med några nypor kryddor, läder och lite vanilj. Visst känns det även här en del från ekfaten men inte på samma sätt som hos BdL. Tanninerna är inte helt avrundade ännu. De ger vinet en god karaktär och struktur. På de två år som gått sedan vi senast drack av det här vinet har det blivit mer tillgängligt. Det går i en riktning mot mer öppenhet. Vi gillar den här utvecklingen. Condado de Haza har lite mer egen stil och karaktär än BdL.
Vinet finns i beställningssortimentet för 149 kr.

Betyg 3+


Det är två ganska enkla, goda och okomplicerade viner. Condado de Haza har lite mer egen karaktär och är också lite vresigare. Det är något som jag med åren kommit att uppskatta.
Det är nyttigt att med jämna mellanrum ta sig tillbaka till rötterna och se vilka krokiga vägar smakpreferenserna har tagit síg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar