fredag 4 januari 2013

Amarone della Valplolicella Latium, Campo Leone

Kvällen före nyårsafton plockade vi fram lite ost, tryffelsalami och parmaskinka. Vi drack till detta en amarone.

2005 Campo Leone, Latium Morini
Producenten heter Azienda Agricola Latium Moriní och håller till i de östra delarna av Valpolicella.
Någon mil söder om Mezzane di Sotto ligger deras vineri. Vi befinner oss i Valle D´Illasi, där mästaren Dal Forno håller till, men också några av våra egna favoriter som Roccolo Grassi och Marion.

Vinet görs på 70% corvina, corvinone, 20% rondinella samt 10% oseleta och croatine. Druvorna har torkats mellan 100 och 120 dagar.
Vinet har legat ca 30 månader på 350 liters ekfat och därefter åtta till tio månader på flaska innan det når ut till marknaden.


Vi häller upp vinet i våra glas och låter det få en timma i glaset innan vi slår oss ned för att äta av vår "plockmat". Vi möts av en stor och mäktigt doft, som omgående ockuperar rummet. Här finns torkad frukt, örter, mörk choklad och gott om fatindikatorer. Vi drack en 05:a för snart två år sedan och minns inte att doften var så här påträngande. Detta kan låta negativt, men vi gillar den här doften. Jag mer än hustrun. Smaken är stor och komplex. Hela gommen tar emot rejäla portioner av torkad frukt med inslag av russin. Här finns en hel del örter, mörk choklad och gott om körsbär. En mycket lång eftersmak som drar iväg mot portvinshållet med både vaniljsötma, russin och lite rostade undertoner, men framför allt en förförisk körbärsfrukt. En sammetslen dryck, som tack vare den friska syran och de skira, mjuka tanninerna inte går överstyr. En viss alkoholhetta finns här, men alkoholen ligger ju på 16,5 %.
Ett kontemplations vin, där egentligen endast den lagrade parmesanen var en medspelare. Men vilken medspelare!!
Vi amaronenördar hittar en fascination i ett sådant här vin, medan många andra tycker att det blir för mycket av allting
Vi betalade 299 kr när vi köpte det på SB. Just nu finns inget tillgängligt på vårt kära Bolag. Det finns det däremot för 309 kr på Vinupplevelser.
 
Betyg 4
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar