torsdag 3 januari 2013

Nyårsaftonens röda viner

Till nyårsaftonens supé hade vi tre röda viner, som gjorde vår mat sällskap. Tre sköna italienare.Förrätten bestod av hemmagjord ravioli på skogssvamp(Karljohan och Blomkålssvamp)

Vi drack till detta en amarone.

2005 Vaio Amarone

Druvsammansättningen är 65% Corvina, 20% Rondinella och 15% Molinara.
Det doftar av mörka bär (körsbär och björnbär). Här finns också en liten kryddighet parad med vanilj och mörk choklad.
Vi smakar på vinet och känner en intensiv smak av torkad frukt. Mörka körsbär, hallon, björnbär och katrinplommon. Lite kryddor piffar upp smakintrycket och efterhand dyker choklad, mandelspån och kaffetoner upp. Eftersmaken är en utdragen historia där den intensiva frukten känns länge,länge.
Betyg 4+

Vår huvudrätt bestod av en trippel av oxfilé, rådjursfilé och lammfilé med rotsakskaka (hemma odlade förstås).
Första vinet ut till detta var en av mina absoluta favoriter, som jag bloggat om vid ett flertal tillfällen.

2003 Barbaresco Pajé, Roagna

Det här vinet forsätter att leverera. Varje gång vi dricker det blir vi lika glatt överraskade. Vi har skrivit om det tidigare och skriver därför inga ny noteringar utan hänvisar till detta och detta..                                                                          Betyg som tidigare 5
 
2007 Chianti Classico Riserva, Monsanto
Vi hade detta vin som andravin till huvudrätten. Det är gjort på druvorna 90% Sangiovese och
10% Canaiolo och Colorino. Vinet har legat 18 månader på begagnade barriquer innan det tappades på flaska.

Det doftar av körsbär, hallon och lite svarta vinbär. Lägg därtill lite örter, kryddor och mineraler. Kanske inte så elegant men ändå tilltalande
Smaken är fortfarande ung med frisk syra och tanniner som inte rundats av alltför mycket. Frukten dominerar med fina körsbär som spetsats med lite örter. Eftersmaken är medellång där frukten och örterna får sällskap med lite choklad och på slutet aningens lakrits. Allt är i en fin balans och smakerna harmoniserar väl med varandra.

Det är naturligtvis inte lätt att komma efter Roagnas Pajé, men vi tycker att Monsantos Riserva klarade detta riktigt hyggligt.

Betyg 4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar