torsdag 10 januari 2013

2010 Le Vieux Donjon

I december släpptes årgång 2010 av denna Chateauneuf-du-Pape. Jag hade möjlighet att testa den på en provning hos importören (Bristly Wine) i höstas. Jag blev imponerad och när den så släpptes i december la jag min order. Nu är den markerad som slutsåld. Av SB:s hemsida verkar det finnas kvar av 08:an i beställningssortimentet. Kanske inte lika bra som 09:an och 10:an, men fortfarande en Ch9dP av väldigt hög klass. 09:an provade vi i våras och då skrev vi så här.


2010 Le Vieux Donjon.
Vinodlingarna ligger i området runt Cabrieres och Mont Redon, medans vinkällarna ligger mellan Chateauneuf du Pape och Courthezon. En av de ytterst få producenter i Chateauneuf-du-Pape som bara producerar ett enda rött vin. Allt druvmaterial som anses tillräckligt bra används. Resten ratas och säljs till någon negociant. Druvmixen är 75% Grenache, 10% Syrah, 10% Mourvedre och 5% Cinsault.


 

Direkt när vi häller upp vinet är doften lite svag. Vi låter vinet få två timmar i karaff innan vi häller upp i glasen. Vi kan inte hålla oss utan måste med jämna mellanrum dit och sniffa. Doften tilltar hela tiden.
Det här är en Ch9dP med en lite mörkare framtoning. I doften hittar vi mogna björnbär och mörka körsbär. Lite rödfrukt finns här i form av helt mogna hallon. Rejäla dofter av örter/kryddor. Lite jord och höstlöv sätter en dovare ton. En vital pinjekvist hittar vi också på sluttampen.
I gommen får vi ett ungt vin med en viss stramhet. Det är gott redan idag, men här finns också mycket utveckling kvar. Smaken har redan vid så här unga år nått en hög status. Gott om såväl mörk som röd frukt. Vi bockar av björnbär, skogshallon, mörka körsbär och lite blåbär. Det finns härligt tilltalande kryddor som för våra tankar till Provence. Syran är tydlig och ger vinet en friskhet. Gott om tanniner som ännu inte rundats av. Inslag av blod och järn, som nästan lurar oss lite längre upp i Rhonedalen.


Eftersmaken är lång och inte fullt utvecklad. Trots detta virvlar det av smaker: frukt, örter, järn, lakrits och jord.
Vi var ju väldigt förtjusta i 09:an, men det vete katten om inte årgång 2010 är väl så bra.
 
Betyg 4+

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar