onsdag 9 januari 2013

Recioto, Roccolo Grassi

Bland dessertviner har vi på Vintankar en given favorit -  Recioto. Detta underbara vin från Valpolicella. Det söta, röda vinet Recioto var det fina vinet och dominerande vinet i Valpolicella fram till tiden runt andra världskriget. Vinet har druckits i området i över 2000 år!
Liksom Amarone görs Recioto helt på druvor som har torkat några månader. Druvsammansättningen är ungefär densamma vid både Recioto och Amarone. Druvorna till Recioto torkar dock längre och det är inte förrän i mars-april (normalt sett) som man börjar göra Recioto på torkade druvor. Vid Amarone torkar druvorna normalt till januari-februari. Vid tillverkningen av Recioto använder man en annan jästkultur och man låter vinet "jäsa ut". Man får då ett alkoholsvagare och sötare vin än vid amaronetillverkningen.
Vi åt en chokladefterätt och till detta drack vi en recioto från en av Valpolicellas främsta producenter. I vart fall när Vintankar bestämmer ordningen.

2007 Recioto, Roccolo Grassi.
Det görs ca 3 000 flaskor av det här godiset.

Druvblandningen är 60% Corvina, 15% Corvinone, 15% Rondinella och 10% Croatina. Här doftar det av körsbärssaft, mörk choklad och en liten fingerborg örter. Lägg därtill en svag ton av torkade plommon och en knivsudd vanilj, så är doftbilden komplett. I munnen får vi ett sött vin med en frisk, stilig syra. Syran är viktig för den gör att det här aldrig blir sötsliskigt utan känns friskt trots sin sötma. Smakerna domineras av de söta, mörka körsbären, den fina mörka chokladen och den lilla örtspetsen. Vi anar oss också till en del frusna hallon, kaffetoner och torkade plommon. Det finns också lite finlemmade, sammetslena tanniner. Eftersmaken är redigt lång. Oh, vad smarrigt det här är.
Vilken njutning det är att unna sig ett glas av den här recioton. Den var också helt perfekt till vår chokladdessert. En liten slatt blev kvar i flaskan och den tog vi fram efter tre dagar i  kylskåpet. Precis lika gott efter tre dagar som det var den dagen vi korkade upp flaskan. Ibland drar man sig kanske för att öppna en recioto, då man inte kommer att göra slut på innehållet första kvällen. Vi rekommenderar: korken på och in i kylskåpet. Det klarar sig säkert närmare en vecka, men vill du förgylla vardagen tar du en liten bit riktigt mörk choklad och några cl recioto och så har du satt guldkant på din tillvaro. Är du som vi en gottegris så är paradiset runt hörnet.
 
Betyg 5
 
Vi köpte våra flaskor vid ett besök på gården och betalade då 24 euro.
 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar