onsdag 16 januari 2013

2009 Les Garrigue, Domaine De La Janasse

Den här bloggposten har blivit liggande i snart två veckor. Några dagar efter nyår hade vi några vänner på besök. Jag tyckte det var dags att testa en 09:a från södra Rhone.

2009 Les Garrigues, Domaine de la Janasse
Domaine de la Janasse är en berömd producent i Södra Rhonedalen. De flesta förknippar Janasse med Chateauneuf-du-Pape, men faktum är att det är bara en liten del av firmans viner som är Ch9dP. Egendomen ligger inte ens i Chateauneuf-du-Pape, utan i Courthezon strax nordost om Ch9dP. Merparten av produktionen är Cotes-du-Rhone och Vin de Pays. Deras Cotes-du-Rhoneviner håller enligt oss en mycket hög klass. Många gånger är de bättre än de mer ordinära Chateauneuf-du-Papevinerna.

Kvällens vin "Les Garrigues" är ett vin som endast görs i 3000-5000 flaskor per år.
Vi låter vinet få två timmar i karaff innan vi häller upp det i våra glas.
.
Här är det enbart Grenache från 60-80-åriga stockar. 80% lagras på foudre och resterade andel på barriques. Ursprunget är Côtes du Rhône men som vanligt håller det hög klass.
Doften är sannerligen komplex. Initialt är den ung och lite sluten. Det behövs två timmar i karaff innan dofterna dyker upp, men vilka dofter. Först är det de mörka bären och örterna/kryddorna vi känner. Ganska omgående dyker det upp grenachekola, kött- alt chark-aromer samt en del tobak och läder. Allt inbakat i en liten jordig stil.
Smaken är stram och meddelar att vi är lite tidiga ute. "Idag får ni en föraning om vad som komma skall" tolkar vi beskedet. Trots detta är smaken komplex, inte fullt så elegant ännu, men vänta några år så......
Vi kan tots allt fånga upp mörka, körsbär, björnbär och aningens russintoner. Vi känner gott om örter, lite blod, choklad och tobak. Syrorna är verkligen fräscha och ger frukten en fin friskhet. Tanninerna rejäla och ännu aningen kantiga. I eftersmaken noterar vi en viss eldighet med lite toner av lakrits och vanilj.
Ett tusan så gott vin idag, men med en potential att nå ännu högre.

Betyg 4+


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar