onsdag 17 juli 2013

2007 Pinot Noir, Mountford Estate

Vi upptäckte det här vinet efter blogginlägg från Niklas J som skrev om vinet här och Winepunker här. Vi har själva druckit vinet vid två tillfällen dels här och dels här.
När så WP på sin blogg börjar misstänka att vinet närmat sig sin peak, ja då drar vi korken ur vår sista flaska. Det råkar också sammanfalla med broderns sista semesterdag, för den här vändan, så blev det en värdig avslutning.

2007 Pinot Noir, Mountford Estate
Vingården ligger i Waiparadalen ca 40 min bilresa från Christchurch, huvudstaden på Sydön.


Färgen har en något mörkare ton än vad vi är vana vid när det gäller PN-viner. 
Doften är smått magisk. En blandning av vilda skogshallon, smultron, björnbär och jordgubbar. Våt jord, distinkta örter, lite mineraler och så en ljuvlig blommighet kommer mot oss efter ett tag. Så oerhört snyggt paketerat. Det är inte den där kraftiga fruktbombardoften, utan här talar vi i termer av servilitet, sirlighet och elegans.
 I munnen får vi ett vin med smaker av skogsbär, jordgubbar, lite körsbär och rejält med kryddor och örter. ett litet oväntat inslag är de mineraler som ger en känsla av en järnaktig ton av råbiff. En pigg syra skänker friskhet, sammetslena tanniner ger vinet karaktär och en lång eftersmak där frukten och örterna får sällskap av lite lakrits och allt i en blandning som befinner sig i total harmoni.
Betyg 5

Vi betalade 294 kr när vi köpte vinet på SB för två år sedan. Idag är priset 347 kr och nu är det årgång 2008 som gäller. Vi kommer att göra en beställning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar