onsdag 10 juli 2013

Lite champagne

Underbara sommardagar. Lagom varmt, vattnet badbart och myggfritt.
Brodern fyllde år och bjöd in oss på lite mat med vin. Vi började i trädgården med champagne. En sort som jag aldrig smakat tidigare.

Nicolas Maillart Premier Cru Platine Brut
En familjeägd vingård, där det nu är den nionde generationen som tagit över ansvaret.

Nicolas Maillart Platine består av 80 % Pinot Noir och 20 % Chardonnay. Druvorna är biodynamiskt odlade och kommer från den lilla by Eceuil. Vinstockarna har en genomsnittsålder på 30 år.
Detta är vingårdens standardchampagne.Färgen är ljusgul. När solstrålarna möter glaskanten tycker vi oss ana ett litet skimmer av gul-oranga toner.
Doften har en blandning av gröna, gula och röda äpplen nästan lite bokna. En ton av gråller(gråpäron), lite limefrukt och nybakt bröd. Vi förnimmer också en svag arom av vita blommor. Angenämt. Naturligtvis höjer den fina sommarkvällen lyxkänslan.
Smaken är torr utan att vara knastertorr. Kanske lite insmickrande. De röda äpplen ger drycken en vital friskhet, lite körsbär (måste vara Pinots förtjänst), gråller igen, en del citrus som nu drar åt blodapelsin och en brödaktig ton. Eftersmaken är hyggligt lång och där dyker det upp rejält med mineraler och en liten touch av hasselnötter.
En fin och väl avvägd balans emellan de olika smakerna. Härlig mousse!
Kvällen är underbar, sällskapet fantastiskt och champagnen läcker. Bättre än så här blir inte den svenska sommarkvällen.

Betyg 4

I Beställningssortimentet kostar den här champagnen 369 kr.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar