tisdag 9 juli 2013

Lite Rosato

Sommaren har återkommit. Lördagen bjöd på ett strålande väder. Det infann sig ett sug efter lite rosévin. I källaren ligger en flaska kvar från förra årets inköp, så den får göra oss sällskap.

2011 Castello di Ama
En blandning av Sangiovese och Merlot. Proportionen av de olika druvsorterna bestäms från årgång till årgång, men i den här årgången verkar Sangiovese dominera väldigt klart. Musten har jäst och lagrats i rostfria ståltankar. Druvans skal avlägsnades efter 12 timmar och 40% av vinet genomgick malolaktisk jäsning.

En trevlig ljusrödrosa färg strålar från glaset. Lite djupare i tonen än många andra roséviner.


Det doftar av syrliga bär (körsbär och röda vinbär), men också en del smultron och jordgubbar. Vi anar oss till lite citrusdofter. Ett visst inslag av våt grusgång finns det också.
Smaken är stram och frisk. Frukten domineras av surkörsbär, jordgubbar och övermogna röda vinbär. Lite citrus som går åt blodgrape. Mineraltonen är påtaglig. Eftersmaken är hyggligt lång.
Förstå mig rätt när jag skriver att det inte är något av de mer lättdruckna rosévinerna. Jag menar stramheten och den lilla kärvheten gör detta till en bra "matrosé". Till lätta sommarsallader och grillad fisk är det här en given partner.
Betyg 3+

Vi betalade 139 kr förra året när vi inhandlade vår flaska.
Nu är det årgång 2012 som finns i BS och då kostar den 145 kr.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar