fredag 26 juli 2013

Två vita. En från Nz och en från Österrike

Vi hade några vänner på besök och kvällens måltid var grillad marulk. Vi valde att dricka vitt till detta och ur källaren plockade vi fram två vita viner.

2010 Sauvignon/Semillon, Pegasus Bay
Vingårdarna ligger i Waipara  Valley. Vi är på den nordliga delen av Sydön ca 30 min bilkörning från Christchurch. Vinet är gjort på två druvor Semillon och Sauvignon blanc. Druvsorterna vinifierades separat. Semilliondruvorna jäste på gamla franska ekfat. Sauvignon blancdruvorna jäste på ståltankar. Därefter vilade vinerna på sin jästfällning i sex månader, innan de blandades och buteljerades

Vinet har en doft som starkt påminner om diesel, vilket förvånar oss då rieslingdruvan inte ingår i den här druvblandningen. Det smyger sig så sakta fram en aromatisk doft, där de främsta attributen är nässlor, fläder och citron. Efterhand kan vi också känna lite svaga toner av honungsmelon och mineraler med en kritlik touch.
Smaken är torr och härligt frisk. Från doften återkommer nässlorna,flädern och citrusen, men här finns också en god portion krusbär som ger den friska syran en tilltalande komplexitet. Eftersmaken är något längre än medel och här  tillkommer örter, persika, mineraler samt alldeles i svansen aningens honung.
Det här är gott, riktigt gott. Det råder en näst intill perfekt balans mellan frukten,syran och övriga smakattribut.

Betyg 4-

Vi betalade 149 kr på SB (beställningssortimentet) då vi köpte det i början på augusti 2012, men nu är det slutrapporterat.

2009 Riesling Gaisberg Weingut Schloss Gobelsburg
Vi har ett vin från Österrike, närmare bestämt från området som kallas Kamptal. Området där just de här vinrankorna har vuxit på är Gaisberg. Druvan är riesling.
Köpt på SB för 159 kr.


Färgen är halmgul.
Doften har till en början en svag touch av oljeskiffer, men det är ju lite så det ska vara när vi har med riesling att göra. Ganska snart övergår doften till lite mer angenäma toner: tropisk frukt, lite citrus och en del äpplen. Lite jasminaromer cirkulerar i bakgrunden. Riktigt trevligt.
I munnen känns vinet torrt så klart, men med friska syror. Rent av krispigt. Initialt är det citrusen och de gröna äpplena som spelar huvudrollen. En hygglig sammansättning av mineraler noterar vi. Sist vi provade vinet i början på året hade vi vissa invändningar angående syra. Så icke idag. Eftersmaken är medellång och visar stor friskhet och ännu mer mineraler.

Betyg 4-Inga kommentarer:

Skicka en kommentar