måndag 15 juli 2013

Amarone Campo Leòn från Latium

Läsare av den här bloggen vet att då det är ChampionLeague fotboll på TV, då dricker Vintankar amarone.
Hustrun gör mig uppmärksam på detta och att samma regel måste gälla när de svenska damerna spelar EM-fotboll. Självklart svarar jag, man är väl feminist. Hämtar upp en flaska. Häller över den på karaff två timmar före avspark. Meddelar brorsonen och hans sambo detta, så vi får lite sällskap till fotbollen.

2006 Campo Leon, Latium
Producenten hòter Azienda Agricola Latium Moriní och håller till i de östra delarna av Valpolicella. Någon mil söder om Mezzane di Sotto ligger deras vineri. Vi befinner oss i Valle D´Illasi, där mästaren Dal Forno håller till, men också några av våra egna favoriter som Roccolo Grassi och Marion.
Vinet görs på 70% corvina, corvinone, 20% rondinella samt 10% oseleta och croatine. Druvorna har torkats mellan 100 och 120 dagar.
Vinet har legat ca 30 månader på 350 liters ekfat och därefter åtta till tio månader på flaska innan det når ut till marknaden.











En stor och mäktig doft möter oss omgående, då vi häller upp vinet på karaff. Amarone så det bara skriker om det.
Söta, mörka körsbär, torkad frukt, en del örter, mörk choklad och en del fat. Det går att njuta av doften allena.
Smaken är lika intagande. Stor, kraftig, komplex och ung. Ung på ett sätt som säger att den bara är i sin linda och kommer att utvecklas under många år framöver.
Hela munnen fylls av de söta, mörka körsbären. Rejält med torkad frukt med toner av russin och fikon. En hel del örter och mörk choklad. Det finns en syra (tack och lov) som skänker friskhet. Lite ordentligt avrundade och alldeles sammetslena tanniner ger vinet lite pondus. Alkoholen ligger på 16,5% och visst känns det en viss alkoholhetta. Den stör oss inte och vi är övertygade att om något år är den totalt integrerad i frukten. Eftersmaken är gigantisk:
Mörka körsbär, solmogna björnbär, örter, aningens russin och en bitterljuv mörk choklad av högsta klass. Visst finns här en del fat, men det är ju så här det ska vara.
Ett kontemplationsvin eller som vi på Vintankar säger "Ett riktigt fotbollsvin".  Ett glas (15 cl) varar två halvlekar. Vi hade några bitar parmesan och  gruyèreost som tilltugg.
Vi amaronenördar hittar en fascination i ett sådant här vin, medan många andra tycker att det blir för mycket av allting
Vi betalade 298 kr när vi köpte det på SB. Just nu finns inget tillgängligt på vårt kära Bolag. Det finns det däremot för 309 kr på Vinupplevelser. Dock är det årgång 2009 hos dom.

Betyg 4+

4 kommentarer:

  1. Som alltid trevlig läsning, jag har en flaska liggandes av detta vin/årgång, när tror ni den är som bäst att dricka? Attans att jag inte köpte fler när det begav sig....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är alltid vanskligt att pricka in när ett vin kan toppa. Jag är ganska säker på att denna amarone har mer utveckling i sig.Jag tror också att när det väl nått toppen kommer det nog att tåla ytterligare ett par år. Detta sagt så vill man ju inte heller dricka vinet när det passerat toppen. Du har som jag förstått det en flaska så jag skulle nog korka upp under 2015.
      Detta givet att du lagrat vinet på ett anständigt sätt.
      Jag har ett par flaskor kvar, så nästa flaska korkas nog upp om dryga året.
      Visst borde man köpt fler flaskor!

      Radera
  2. Du som är väl insatt i amarone kanske kan tipsa om en lathund till hur senaste årens årgångar i valpolicella har varit? 2006 var ett riktigt bra år som jag förstått det, och även 2007 men därefter har jag sämre koll.

    SvaraRadera
  3. Precis som du skriver så är årgångarna 2006 och 2007 riktigt bra. 2008 verkar vara ett mellanår. Årgång 2009 tror man ska bli riktigt bra, men här har relativt få producenter (åtminstone de med kvalitetsambitioner) släppt sin amaroneviner.

    JC

    SvaraRadera