måndag 8 juli 2013

Nya Zealand mot Italien

Jag hade plockat upp tre viner till fredagskvällens begivenheter. Ett från Nya Zealand och två från Italien.

2009 Pinot Noir Schubert
Ett vin gjort på 100% Pinot Noir från Wairarapa Nya Zealand.
Jäsning och skalmaceration har skett på ståltankar i tre veckor, därefter har vinet legat på franska ekfat (225l) i ca 16 månader innan det buteljerades. 
Vi drack det här i januari och var väl inte direkt imponerade. Låt oss omgående konstatera att den här flaskan var bättre. Flaskvariation? För inte kan väl ett halvår göra skillnad.
Färgen är helt transparent. Ljust tegelröd.
Det doftar pinot lång väg. En ganska så stor doft av hallon, jordgubbar parat med fullmogna röda vinbär. Lite jord, lätt förmultnande höstlöv och några rejäla nypor av kryddor.
Smaken är rätt så slank och tämligen frisk. De röda bären från doften återkommer i smaken, fast nu tillsammans med lite syrliga körsbär. Här finns gott om kryddor och örter. Eftersmaken är medellång. Vi känner små, små toner av fat, lite vanilj och choklad, men den röda frukten är fortfarande det dominerande inslaget. Här finns en viss pepprighet, men inte alls lika dominerande som för ett halvt år sedan. En fin balans emellan syra, frukt och kryddor.
Betyg 3+
Vi betalade 189 kr då vi köpte våra flaskor på hösten 2012.
Årgång 2011 finns i BS och kostar 195 kr. Det finns också två andra PN viner från Schubert i BS, men dessa drar iväg över 300 kr. Vi har inte testat någon av dom, men kanske dags för det nu.


2000 Barolo, Poderi Scarrone
Producent är Terredavino. En producent som köper in druvor från kontrakterade odlare (långtidskontrakt).
Barolon Poderi Scarrone kommer från en enda vingård.
Doften är inte kraftig men ändå tydlig. Det vimlar av röd frukt parad med blommor i form av rosor och violer. Lite nypon. Lite vår jord och multnande löv ger doften en mörkare ton.
I munnen får vi en härlig bärkompott av körsbär, hallon, jordgubbar och björnbär. Vinet har fortfarande en frisk syra trots sina tretton år. Lite örter och och ett varv med pepparkvarnen
ger vinet ytterligare karaktär. Tanninerna är fortfarande livaktiga och ger ett visst bett i gommen, dock utan att ta i för mycket. Eftersmaken är lång. Frukten och örterna får här sällskap med en violpastill, lite kakao och en knivsudd vanilj.
Betyg 4
Kvällens klart bästa vin till maten och klarade sig hyggligt även på egen hand. Vi köpte sex flaskor 2007 för 250 kr. Jag har tidigare varit lite småskeptisk till köpet, men inte längre. Detta var den klart bästa flaskan. Det är nog så att den här barolon har behövt lite tid på sig och börjar nu närma sig sin topp.

2011 Ruché di Castagnole Monferrato "Laccento"
Producent är Vingården Montalbera (montalbera.it) som ligger 30 km norr om Barolo och Barbaresco på landsbygden vid den lilla byn Castagnole mitt i Piemonte. Vi drack en flaska i maj och vad vi tyckte då hittar du här. Det var då första gången jag drack ett vin på druvan Ruché. Det här blir ett tillfälle att låta brodern bli en erfarenhet rikare. På Italienska Viners inrådan så inhandlade jag vid mitt senaste Köpenhamnsbesök en rucché från  Cascina Tavijn. Den får testas lite längre fram i sommar.
Ruché Laccento, som är gårdens prestigerucché, produceras på husets bästa fält i perfekt söderläge 280 meter över havet. 5% av druvorna genomgår en appassimento och övriga 95% skördas sent, dvs något övermogna. Det görs ca 8 000 flaskor.
Doften är stor, stark och kraftig. Vildhallon och smultron, men också nästan lite syntestisk, som en nyöppnad påse geléhallon. Bakom denna doft ligger lite trevligheter i form av blommor: rosor, violer och jasmin. Fläder utropar en av brorssönerna.
I gommen får vi ett fruktintensivt vin: vildhallon, smultron, övermogna röda vinbär och jordgubbar. Den friska syran för våra tankar till övermogna surkörsbär. Det finns också ett litet mörkare inslag av mörka bär: björnbär och blåbär. En blommighet som drar mot fläder överraskar oss. Eftersmaken är riktigt lång och förutom de röda bären tillkommer en del örter och kryddor samt lite mörk choklad. Tanninerna är alldeles sammetslena.
Ungdomarna i sällskapet håller detta som kvällens bästa vin. Jag kan på ett sätt förstå dom, men det är lite för mycket av det mesta för att jag ska bli så där överväldigad. Visst är det en upplevelse värd varenda krona att ha testat detta vin.
Betyg 4
Vi betalade 244 kr, då vi knappade in vår beställning från Beställningssortimentet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar