onsdag 24 juli 2013

Isolano från Valdibella

Vid ett av våra besök i Köpenhamn under våren besökte vi också så klart Cibi e Vini. Vi fick bl a med oss ett vitt vin från Sicilien, som vi tyckte det blivit dags att prova.

Isolano Catarratto Extra Lucido, IGT, Valdibella
På den nordvästra delen av Sicilien i området Camporeale bildade några odlare 1998 kooperativet Valdibella. Man odlar vin, mandlar och oliver. Allt görs enligt organisk-biologiska metoder. Det finns också en social tanke med projektet och det är att hjälpa ungdomar med problem. En av grundarna till kooperativet Luigi Montalbano säger: «My father was killed by the mafia. For me it was absolutely natural to adhere to «Addiopizzo», I had to set myself against those who wanted to destroy my family!» 
Vi kan varmt rekommendera deras olivolja, som under någon månad varit Vintankars husolja. Och visst känns det angeläget att dricka det här vinet inte bara för den goda smaken.

Druvan är till 100 % Catarratto Extra Lucido. En gammal lokal druva, som odlats sedan urminnes tider och med resistenta egenskaper.
Färgen är gyllengul. Bilden ljuger en aning då färgen i verkligheten är något mer åt det gyllengula hållet.

En stor och tydlig doft av framförallt örter och mineraler, men visst hittar vi citrus och en lätt blommig touch över doften.
Smaken är kraftfull. Precis som i doften är det kryddor, örter och mineraler som dominerar. Vi kan nästan ta på vulkanjorden. Här finns också en del citrus, äpplen och blommor. Helt torrt med en frisk syra. Eftersmaken är medellång och här dyker det upp lite toner av mandlar.
Vi skänker en tacksamhetens tanke till Mie på Cibi e Vini som presenterade det här vinet för oss. Minns jag rätt så låg priset någon eller några tior under hundralappen. Vi har blivit nyfikna på producenten och tänker fylla på vid nästa Köpenhamnsbesök.

Betyg 3+

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar