torsdag 18 juli 2013

Pizzulin

Ingvar på Billigt Vin har gjort oss uppmärksamma på druvan Schioppettino. I juni kom det en ny bekantskap och då Ingvar var positiv, så inhandlade vi ett par flaskor för att bilda oss en egen uppfattning.
2010 Pizzulin Schioppettino di Prepotto
Vi befinner oss i en liten by, Prepotto, ett par mil öster om Udine på gränsen till Slovenien. Detta är en del av Colli Orientali del Friuli. Det är i den här delen av världen där druvan Schioppettino har sitt ursprung. En gång i tiden med ett förnämt rykte, men så kom vinlusen och världskrigen och spred förödelse. Först in på 1970-talet påbörjades ett arbete att rädda druvan kvar för eftervärlden.
Pizzulin är en familjeägd vingård, som omfattar 11 ha vingårdar i Prepotto. Familjen har producerat vin i många generationer men har på senare tid börjat buteljera under eget namn. De gör ca 20 000 flaskor. Framförallt är det den blå druvsorten schioppetino, som gjort dom kända, men de odlar även Refosco och Pignolo samt en liten produktion av Pinot Blanc och Friulano.


Färgen är vackert rubinrödDoften har tydliga drag av skogsbär, mörka körsbär och en hel del kryddor.Smaken kan sammanfattas som slank, frisk och ungdomlig. Visst finns det en hel del röda bär, finmalda kryddor, bra syra och en hel del tanniner. De sistnämnda är runda, mjuka och mycket behagliga. Eftersmaken är medellång med lite lakrits, violer och en del vanilj.
Vi har egentligen bara erfarenhet av Bressans Schioppettino, som vi föll pladask för och som vi skrev om här.
Den här når inte dessa höjder, men vi tycker den är både god och charmig. Du som vill pröva något lite annorlunda tycker jag definitivt ska testa. Vinet verkar finnas på ett flertal av SB:s butiker och  priset 139 kr är också tilltalande.
Betyg 4

1 kommentar:

  1. Kul att prova men jag blev inte så begeistrad. Lite väl kryddigt/lakrits/fat/spretigt men fin syra och är säkert för ungt nu som Ingvar skriver.

    SvaraRadera