fredag 19 juli 2013

Champagne och portvin

I måndags hade vi besök av våra vänner från Irland G och D samt Puketorpsborna L och G. På 1970-talet arbetade G, L och undertecknad på Volvo LV. Det var också där i mitten på 70-talet som mitt vinintresse vaknade till liv. G bjöd en dag in mig till en provning som hans vinprovargäng (L ingick där redan) hade en fredag i månaden. Ganska omgående blev jag en i vingänget.
G är sedan många år sedan bosatt på Irland, så det blir ungefär en gång om året vi strålar samman och det är givet att en vinprovning ska hållas.
Måndagen bjöd på lite sol och kraftig blåst, så kraftig att det obligatoriska havsbadet fick ställas in.
Vi började i trädgården med lite champagne. Provade sedan fyra viner och avslutade med portvin. Dagens inlägg får handla om starten och slutet d v s om champagne och portvin.

Gosset Grand Rosé
Denna är inhandlad 2013 på SB och där anges druvsammansättningen till 56% Chardonnay och 44% Pinot Noir. På Gossets hemsida anges proportionerna 58% Chardonnay, 35% Pinot Noir och 7% Pinot Noir (rött vin). 
Doften är smått förförisk med sina toner av röda bär (smultron, hallon och jordgubbar) i par med röda äpplen. Det finns en mineralton som får oss att tänka på snäckskal. Lite orange citrus finns också med.
Smaken har en ungdomlig friskhet. Torrt så klart, men inte knastertorr. Gott om röda bär far runt i gommen: smultron, hallon, röda vinbär och jordgubbar. Den friska syra för våra tankar till röda äpplen (Cox Orange). En härlig mineralaktig ton spetsar smakenintrycken och framför allt i den långa eftersmaken, där även en blandning av blodapelsi och blodgrape gör entré.
Detta är bara så gott. Köpt på SB för 459 kr.
Betyg 5

Jag har läst på någon blogg, kan vara Winepunker, att den ska utvecklas med ett par års lagring. Vi drog 2011 igång ett projekt, där vi köper 4 fl Gosset Rosé om året. Konsumerar en eller två flaskor inköpsåret och låter de övriga flaskorna få fyra till fem år i källaren. Med start 2015 ska vi kunna svara på hur de utvecklas.

1977 Vintage Port, Taylor
Jag vet att våra gäster har ett särskilt gott öga till port. Jag minns också några portvinsprovningar (3-4 portviner på 6 personer) från det sena 70-talet, med blandad förtjusning. Portvinerna var ljuvliga och det gick att göra veritabla fynd på den tiden, men jag minns också morgonen dagen efter dessa provningar som inte alltför muntra tillställningar. Vi var unga då!
Vi dekanterar vinet och låter det få flera timmar på karaff före det serveras. Det sprider sig en ljuvlig doft vid själva dekanteringen.
Här finns en oerhörd komplex doft, där vi initialt hittar kakao, kaffe, blommor (violer och rosor) och lite nyligen avbränd crème caramel. Solmogna björnbär, mörka körsbär och mörka plommon letar sig fram efter en stund. En liten, liten kryddighet parad med nötter kan vi ana oss till.

Smaken är komplex och elegant. Vinet är helt moget, men ändå inte ett enda drag av övermognad. Mjukt och lent rinner drycken genom våra strupar. Den här porten klarar säkert många år till, detta är dock min enda kvarvarande flaska.
Visst är det här sött, men trots sina 36 år känns det friskt och inte det minsta kladdigt. Smakerna ligger där i lager på lager. Vi börjar med den mörka röda frukten som känns förvånansvärd slank, sedan ett stänk av lite rödare frukt, en liten ton av peppar, därefter mörk choklad, lite torkad frukt, en svag ton av russin och en blommighet.
Eftersmaken är helt otrolig. Lång och med ett stort djup. Mörkröd frukt, aningens russin, lite kryddor, en hel del choklad (mörk) och en härlig liten lakritsrem på slutet.
Kvällens vin! Odiskutabelt!

Betyg 5

Inköpt på SB 1993 för 197 kr

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar