tisdag 14 januari 2014

2007 Valpolicella Superiore från Marion

I fredags tillbringade jag 90 minuter i tandläkarstolen för ett större ingrep. Något vimmelkantig anlände jag hem. Hustrun hade inhandlat pasta hos Aldardo. Det fick bli ordentligt med vin för att döva smärtorna efter tandläkarbedövningen. Först resterna efter Dolcetton, som jag skrev om igår. Vi fortsatte sedan med en Valpolicella Superiore. En gammal bekant till oss. Vi skrev om vinet för två år sedan. Du hittar våra noteringar här. Nu är det dags för vår sista flaska av den här årgången.

Marion är en producent vi gillar skarpt. Det är också en producent som drar till sig alltmer uppmärksamhet. Vingården ligger i de östra delarna av Valpolicella, i Marcellise-dalen.
Druvblandningen är 60% Corvina Grossa, 20% Rondinella, 10% Corvina Gentile och de återstående 10 procenten är blandningar av Croatina, Teroldego och andra druvor. 
Vinet är en blandning av en del druvor som fått ligga på torkning i upp till 40 dagar och en del lätt övermogna druvor.
Vinet har fått en uppfostran på ekfat i ca 30 månader.

Från glaset lyser en rubinröd färg med lite violetta stråk. Ut mot glaskanten överergår färgtonen till en lite mera brunröd nyans, vilket signalerar begynnande ålder.


Vi möts omgående av en stor och välbekant doft. Det är den friska körsbärsdoften som är vinets signum, men visst finns här också en del trevliga örter och ett litet floralt inslag. De 30 månader på fat har lämnar sina tydliga spår, för här finns det gott om fat. Dock inte så att vinet tar skada av det, dessutom är ju vi inte så känsliga för fatmarkörerna.
I gommen känns vinet runt och mjukt med en bra friskhet.
Mörka körsbär, en del skogsbär av det mörkare slaget, en viss kryddighet eller snarare örter, aningens blommor och så en liten jordighet som drar åt svamphållet (champinjoner).
Syran är fortfarande frisk. Tanninerna finns där fortfarande, men är mjukare än senast. Eftersmaken är hyggligt lång (över medel) och här blir det lite svarta vinbär som kompletterar den mörka frukten. En del toner av choklad och rejält med sötlakrits får vi på sluttampen.

Jag betalade ca 230 kr inkl frakt och skatt, då detta privatimporterades
Betyg 4

Det här vinet bör nog drickas upp under de närmaste två åren. Tanninerna har mjukats upp rejält och indikerar nu ett moget vin. Så länge syran är så frisk som nu så är allt i sin ordning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar