torsdag 16 januari 2014

Roccolo Grassi Superiore

SVT visar Idrottsgalan med Jerringprisutdelning. TV 4 sänder Sveriges första match i Handbolls EM. Nog finns det sportprogram i tv-utbudet. Vi zappar lite emellan. Innan sändningarna börjar blir det en rask promenad i en liten lätt snöyra. Säsongens första här på Västkusten.

Ackompanjemang till TV-tittandet blir en Valpolicella Superiore från Roccolo Grassi. Min favorit bland alla Superiore jag druckit. Årgång 2007 kan du läsa om här, årgång 2008 här och här, 2005 här och 2004 här.

2005 Valpolicella Superiore, Roccolo Grassi
Idag levererar inte den här flaskan som den brukar göra. Visst är det gott, bättre än dom flesta andra Superiore, Ripasso och budgetamarone vi druckit, men det här är ett vin vi vanligtvis ställer oss upp och gör vågen för alla dagar i veckan. Vi misstänker att åldern börjat ta ut sin rätt.
Färgen är lite mer brunröd än vad vi är vana vid.

Doften är stor, men inte lika mäktig som andra flaskor vi druckit.Visst finns här de mörka körsbären, den torkade frukten och örterna. Den lilla moccatonen är intakt. Det är dock inte i doften den stora skillnaden ligger.


Det är när vi smakar på vinet, som vi noterar att den briljanta friskheten är nedgraderad till bra och trevlig friskhet. Smaken karaktäriseras fortfarande av söta mörka körsbär, mörka plommon, lite torkar frukt och en del örter. Eftersmaken domineras av lakrits. Den är betydligt mer tongivande nu än vad vi känt i någon annan RG flaska. Lite tanniner finns det kvar, alldeles mjuka och lena, men klart på retur.
Summa summarum:
- lite mindre friskhet
- tanninerna på retur
- betydligt mer lakrits i eftersmaken

Låt mig också säga att nu är jag väldigt kritisk, nästan smågrinig och reagerar på minsta lilla nyansförskjutning. Har man med en stjärna som Roccolo Grassi att göra, som är bland det bästa som går att finna i Valpolicella, ja då får man också lov att vara lite petig.

Vi graderar ner vinet till en klar:
Betyg 4


Detta skrevs sent tisdagskväll, men blev inte postat förrän idag torsdag. Gårdagen gick i Italiens färger, med ett besök på Gambero Rosso eventetet i Köpenhamn. Det kommer att ta ett par dagar att sammanställa och smälta intrycken, men det kommer åtminstone två bloggposter om denna händelse.
Tydligen har det varit motsvarande event i Stockholm också, vilket gått Vintankar helt  förbi. Inte heller har vi fått någon inbjudan. Danskarna bjuder däremot in oss och eftersom det är såväl billigare som går fortare att ta sig till Kongens By, så föredrar vi att åka dit. Och så hinner vi besöka Fabio och Mie på Cibi e Vini.
Mer om allt detta de kommande dagarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar