torsdag 2 januari 2014

Nyårsaftonens viner

Här kommer en liten rapport om vad som försegick i Vintankarhemmet på nyårsaftonen.

Vi började kvällen med små rostade brödbitar med lite Foie Gras. Vi drack till detta vår favorit bland roséchampagner.
Den observante noterar att här ser vi den "gamla" etiketten. Visserligen är detta en Non Vintage, men vår uppfattning är att det växer med åren. Vi köpte några flaskor på våren 2011. Detta är den näst sista.Vad vi tidigare tyckt hittar du här.

Precis som tidigare levererar Gosset. En makalöst bra roséchampagne. Vår favorit!

Betyg 5-

Vi äter en förrätt bestående av en röra på rikligt med löjrom, lite gravad lax, ägg och creme fraiche.
Återigen en roséchampagne. En helt ny bekantskap för mig. Den är gjord på 100% pinot noir. Frisk i smaken med härliga röda bär och en lätt touch av citrus. Vi känner också en del härliga mineraler.

Betyg 4Vår huvudrätt består av grillad oxfile från djur som betat på havsängarna runt Tjolöholms Slott. Vi har till detta en potatis- och jordärtskocksgratäng samt en fräsch sallad.
Vi provar fyra viner till detta.
2005 Dagromis, Gaja
Utan tvekan kvällens vin. En oerhört läcker Barolo. Ett par timmar i karaff och vinet känns tillgängligt och drickfärdigt. Körsbär, rosor, jord, aningens violer och nypon känns i doften.
Smaken går i samma stil. Ordentligt med väluppfostrade tanniner. Bra syra. Vinet känns både slankt och kraftfullt. Välbalanserat och elegant.

Betyg 5-

Vin två är en liten udda fågel.
2009 Theo Broma IGT Rosso Veronese.
Producent är Antolini i Valpolicella. Vinet är gjort på lika delar Cabernet Sauvignon och Croatina. Druvorna har fått torka i ca 30 dagar.
Ett mjukt och runt vin. Vi känner körsbär, torkad frukt, runda och lena tanniner, pigg syra och med en liten restsötma i eftersmaken.

Vinet hade svårt att komma till sin rätt till maten. Desto bättre på egen hand och som pratvin.

Betyg 3+2003 Lecinquevigne, Damilano
En blandning av nebbiolodruvor från fem vingårdar i Barolo, Verduno, Grinzane Cavour, La Morra och Novello.
Det finns en försiktig doft av ljusa körsbär, rosor, lite violer, läder och tobak. Ett slankt och stramt vin med fina körsbärstoner, lite pepparaktiga kryddor och med ett floralt inslag. Tanninerna biter rejält och det är först med maten som det kommer till sin rätt. Lite lakrits i den medellånga eftersmaken.

Betyg 4-
2010 Ricasoli Colledilà, Chianti Classico
Ett ungt och stramt vin. Vinet känns väldigt slutet och bjuder inte på några direkta doft- och smakupplevelser. Eftersmaken är extremt kort. I slutet av middagen, efter ett par timmar i glasen, har det helt plötsligt hänt saker. En fullständig förvandling, åtminstone i gommen. Vi bjuds nu på en härlig syrlig rödfrukt (hallon, ljusa körsbär,rönnbär), steniga mineraler, lite kakao och så krossade körsbärskärnor d v s en lätt tilltalande bitterhet. Från nästan ingen eftersmak till en av medellång karaktär med lite toner av rostade fat. Tydliga utan att vara störande. Nu är det här helt plötsligt ett riktigt bra matvin. Låt det här vinet vila 3-4 år och jag tror du har något intressant att se fram emot.
Idag är vi lite försiktiga i vår betygsbedömning
Betyg 4-


Vi skålar in det nya året med Prosecco.
Prosecco, Vino Frizzante Naturalmente.
Producent är Casa Coste Piane. 
Vi drack det här i våras. Vad tyckte då kan du läsa här.

Det blev en frisk och lätt inledning på 2014. Vinet är riktigt törstsläckande med härliga smaker av citrus, äpplen och mineraler.

Betyg 4-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar