söndag 12 januari 2014

7-Otto-Nove, Cabernet Franc från Eugenio Rosi

Förra helgen drack vi ett vin vi gått och fingrat på ett tag.

7-Otto-Nove
Ingvar på bloggen Billigt Vin har skrivit ett mycket intressant inlägg om ett besök hos producenten Eugenio Rosi.

Det här är deras toppvin. Ekologisk odling har dom tillämpat i ett decennium eller drygt så. Vi befinner oss i Trentino i Vallagarina-området, någon mil nordost om Gardasjön.
Vinet är gjort på  Cabernet Franc från tre olika årgångar. Den här är gjord på 2007-2008-2009.Färgen är riktigt mörk. En tät, djup mörkröd färg nästan blåsvart.

Ingvar lät mig prova det här blint (min svagaste gren) i höstas. Jag tyckte då doften hade bordeauxliknande inslag. Ungefär så även nu.
Det doftar av mörk frukt, framförallt svarta vinbär, men även lite blåbär och björnbär. Här finns också en del toner av cederträ, nyvässad blyertspenna och en liten, liten örtig anstrykning.


I munnen får vi ett mycket läckert vin. Vi välkomnas av härliga, mogna svarta vinbär. Väldigt sällan som jag stött på ett vin med en sådan här härlig svartavinbärs touch, men visst finns det mer mörka bär som blåbär och mörka körsbär. Här finns en fin frisk syra och viss finns det tanniner, men tanninerna är mjuka och lena.
En ganska så lång eftersmak, där det kommer fram lite mer örter, blåa plommon, cederträ och aningens lakrits. Och så ett slut med mera svarta vinbär. Gott! Läckert!
Vi gillar verkligen det här. Vi köpte vinet i våras av Cibi e Vini i Köpenhamn. Minns jag rätt så betalade vi 275 DKK. Nu heter vinet 8-Nove-Dieci d v s nu är årgångarna 2008-2009-2010. Preset är 285 DKK och vi fyller på vid nästa Köpenhamnsbesök

Betyg 4+

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar