tisdag 28 januari 2014

Eugenio Rosi Poiema

Vid ett av besöken hos Cibi e Vini i höstas fick jag med mig en flaska Poiema från Eugenio Rosi. Jag drack för två veckor sedan deras Cabernet Franc. Efter att ha hyllat det vinet, så kändes det dags att testa nästa vin. Ingvar skrev om 08:an för två år sedan.

2010 Poiema, Eugenio Rosi.
Du som vill veta mer om producenten klickar här.
Poiema är gjort på druvan Marzemino till 100%.
Vinet får jäsa två gånger och vid den andra jäsningen tillsätts torkade druvor. Dessa har legat för torkning i ca 30 dagar och utgör runt 30%.
Vinet har sedan fått ligga mellan 12 och 18 månader på en blandning av barriquer och 500-litersfat av körsbärsträd och kastanjer.

Färgen är mörkt blåröd med lite violetta stråk.

Här finns en härlig frisk och fruktig doft. Det vimlar av olika bär: björnbär, vildhallon, blåbär, körsbär och aningens svarta vinbär. Efter ett tag i glasen kommer det fram lite viol, nötter och järnrost.
Smaken är frisk och pigg med rejält tryck i frukten.
Tanninerna är mjuka och riktigt civiliserade, men ändå med ett visst bett. En bra syra skänker vinet den där härliga friskheten som behövs i viner med så mycket härlig frukt som det finns i Poiema. Eftersmaken är hyggligt lång och där smyger sig lakrits och en blyg viol fram emellan de olika bären.
Gott till den pastan vi åt, men klarade sig alldeles utmärkt på egen hand.
Återigen ett tilltalande vin från Eugenio Rosi.

169 DKK kostar vinet hos Cibi e Vini.

Betyg 41 kommentar: