lördag 25 januari 2014

Radoar Loach vs Zweigelt

Innan vi besökte Gambero Rosso Eventet i förra veckan hann vi med ett snabbbesök hos Fabio och Mie på Cibi e Vini. Vi fick hjälp med att välja några flaskor vi tidigare inte testat från en producent vi bara läst om och på en druva där vår kunskap mer eller mindre är obefintlig. Det är därför vi drar korken ur de här två flaskorna.

Radoar.
Detta är en ekologisk odlare i Sydtyrolen några mil från den Österrikiska gränsen. Namnet Radoar nämns redan på 1300-talet. Loggan, hjulet med de åtta ekrarna, symboliserar livets kretslopp, där allt utgår från solen i mitten. Vingårdarna ligger på en höjd av 900 meter över havet och drivs av Edith och Norbert Blasbichler


2012 Zweigelt
Italienska Viner skrev om vinet i somras. Jag tror minsann det är första gången vi provar ett vin på druvan Zweigelt.
Färgen är ljust blålila.
Vi möts av en doft av röda bär, en viss jordighet och en mineralaktig arom. 
I munnen känns vinet ungt och slankt med en fin syrlig, röd bärfrukt. Lite kryddor och mineraler kan vi också notera. Jordigheten återkommer i smaken och förvirrar oss något. Tanninerna känns, men håller sig lugna och är välpolerade. Ett enkelt vardagsvin, som inte riktigt får oss att tända till.

Betyg 3


2011 Loach
Billigt Vin skrev om det här vinet på senhösten 2013.
Vinet är gjort på 70% Zweigelt och 30% Pinot Nero. Vinet har fått jäsa på tankar av rostfritt stål och sedan fått ett år på gamla ekfat.
Färgen är rubinröd i en mycket mörk ton.

Det doftar av en blandning av mörka och röda bär, mest mörka. Här finns lite triggande kryddor, aningens blommor (viol) och lite järnhaltiga mineraler. Doften känns mer ren och är betydligt angenämare än doften i den rena Zweigelten.
I gommen får vi ett vin som utstrålar ungdomlighet. Hyggligt slankt. Det finns en bärkompott, mörka bär spetsade med lite jordgubbar, som känns väldigt tilltalande. Syran är pigg och alert utan att för den skull kännas vass. Fina kryddor spetsar intycket. En viss strävhet känns i den medellånga eftersmaken.
Ett inte alltför avancerat vin, som tilltalar oss med sin ungdomliga frukt. Ett vin som passar bäst ihop med mat.
Betyg 3+
 
Båda vinerna är som jag skrev i ingressen köpta i Köpenhamn hos Cibi e Vini. Zweigelt kostade 105 DKK och Loach 125 DKK. Två intressanta viner, där druvan Zweigelt spelar huvudrollen. En druva jag inte druckit förut och som jag blir lite mer nyfiken på. Två viner för vardagsmaten och ytterst rimligt prissatta. Speciellt Loach fick jag ett gott öga till.


4 kommentarer:

 1. Jag provade zweigelt genom tryffelsvinet och köpte 2 lådor både rött och vitt inte så dumt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilka viner var det du köpte? Och vad kostade dom?

   Radera
 2. Zweigelt hannes reeh rött. och heideboden weiss vitt. dom var väl sådär.

  SvaraRadera
 3. Det röda 116 och det vita 135. köpte en låda av varje som jag delade med en kompis.

  SvaraRadera