tisdag 7 januari 2014

Xavier

Det blåser och regnar på tvären mest hela tiden. Det kan då vara gott att plocka upp något vin som utstrålar lite sommarvärme. Jag tycker att man många gånger hittar detta hos chateauneufviner. En kväll i förra veckan vart ett sådant tillfälle, då vi ville känna sol och sommarvärme.

2009 Chateauneuf-Du-Pape, Xavier
Vi har tidigare skrivit om årgång 2007 här och om 2009 här.

Druvblandningen här är 55% grenache, 35% mourvèdre och 10% syrah. Grenache och mourvèdre stockarna är 75-90 år gamla.

Vi möts av en riktigt behaglig doft av mörka bär: körsbär, björnbär och blå plommon samt en hel del örter. Det är inte utan att tankarna går till cykelturer i Provence. I bakgrunden finns en liten floral ton.

I munnen får vi ett vin som skänker oss sol och värme genom sina mörka fruktsmaker. Fullmogna körsbär, björnbär och skogshallon är det som först dyker upp hos våra smakcensorer. Gott om örter, aningens viol och vitpeppar. Visst finns här en del tydliga toner av fat, men oss stör dom inte. Dessutom tycker vi att lite fatindikatorer ska det finnas i Chateauneufen. Syran är vital och skapar friskhet. Tanninerna är mycket beskedliga och ger sig tillkänna på ett belevat sätt. Eftersmaken är hyggligt lång och det tillkommer lakrits och choklad. Mycket välbalanserat.

Det finns både elegantare och mer komplexa Ch9dP-viner, men då får man bygga på med någon hundralapp eller två.
Det här är en bas Ch9dP som vi uppskattar.

Betyg 4

Idag är det årgång 2010 som finns på SB och då till 221 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar