fredag 10 januari 2014

Les Hauts de Granget

Brodern har sedan en vecka återvänt till de nordliga breddgraderna, där han huserar.
En av kvällarna under julledigheten bjöd han på ett riktigt trevlig Bordeauxvin. Vintankar har ett tveksamt förhållande till just Bordeauxviner. Vi hittar sällan rätt och blir oftast besvikna. Den här kvällen blev förhållandet något bättre.

2010 Les Hauts de Granget
Producent är Union de Producteurs de Saint-Émilion. Ett kooperativ som startades 1932 av tio medlemmar och idag är dom över 200. Man förfogar över ca 800 ha vinodlingar d v s nästan 15% av hela Saint-Émilions samlade odlingsareal. Runt 4 miljoner liter producerar man.
Ett vin gjort på druvorna Merlot 83%, Cabernet Franc 11% och Cabernet Sauvignon 6%. Vinet har uppfostrats i 12 månader på franska ekfat, varav 50% nya och 50% andra fyllningens.

Färgen är riktigt mörkröd och tät. Här finns blålila stråk mot glaskanten.

Vi möts av en ungdomlig doft med friska mörka bär. Svartavinbären dominerar, men här finns också choklad, kaffe, lite cederträ, aningens tobak och toner av fat.

I munnen känner vi ett småstramt och ungdomligt vin. De mörka bären dominerar och då framförallt de svarta vinbären, men här finns också lite blåbär, körsbär och hallon. I mellanpartiet kommer lite örter med ett floralt inslag. Syran skänker vinet friskhet utan att den blir vass. Ett bra tanninbett. En medellång eftersmak där frukten kompletteras med lite rostade fat: kaffe, choklad och unset vanilj. Lite, lite mineraler av ett järnaktigt ursprung poffar till precis på sluttampen.
Ett bra matvin och välbalanserat sådant. Visst, det saknas en viss elegans och komplexitet för att bli stort, men till vardags dricker jag gärna fler flaskor av det här.

Betyg 4-


Vinet kostar 161 kr på Bolaget och verkar finnas i åtskilliga butiker i stora delar av landet.

2 kommentarer:

 1. Har numer övergett detta vin. Årgång 2012 anser jag långt ifrån prisvärt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar.
   Är årgång 2012 sämre? Eller är det priset som är på väg uppåt?

   Det var brodern som bjöd på det förra året och då tyckte jag det var ett bra matvin (årgång 2010). Av olika anledningar blev det inget köp av fler flaskor för mig. Har du någon Bordeauxfavorit du kan rekommendera i den här prisklassen?

   Radera